Slovački policajci pomažu Srbiji na granici sa Makedonijom

Slovačka je u Srbiju ispratila prvu grupu od 15 policajaca koji će pomagati srpskim kolegama na granici sa Makedonijom u suzbijanju nelegalne migracije balkanskom trasom ka Evropskoj uniji.

Slovački ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak istakao je da na taj način, kao zemlja koja predsedava EU, pokazuju doslednu zaštitu spoljašnjih granica.

"Ova forma je ilustracija fleksibilne i efikasne solidarnosti kojom Slovačka želi doprinese zaštiti Evrope", rekao je Kalinjak na ispraćaju slovačkih policajaca u Srbiju.

Slovačka je svoje policajce kao pomoć Srbiji poslala na osnovu bilateralnog sporazuma, a nakon ove prve predviđaju se još dve rotacije tako da će u Srbiji delovati ukupno 45 slovačkih policajaca, javljaju slovački mediji.

Prema rečima Kalinjaka, Slovačka je poslala do sada u misije zaštite spoljašnje granice EU više od 300 policajaca i to u Makedoniju, Mađarsku, Sloveniju, a trenutno pomažu u patrolama u Bugarskoj.

Pomoć Srbiji i njenoj borbi sa krijumčarima migranata, grupu od 15 policajaca, obećala je i Češka.

"Još u toku oktobra poslaćemo takođe 15 policajaca u misiju u Srbiju", rekao je sredinom oktobra češkoj televiziji ČT šef češke policije Tomaš Tuhi kada je ispraćao češke policajce u Bugarsku da pomognu u patrolama na granici sa Srbijom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије