Mladi u Srbiji - između želja i mogućnosti

Međunardni dan mladih Srbija dočekuje sa brojnim izazovima - kako zaposliti mlade, zadržati ih u zemlji, omogućiti im da se osamostale i stvore porodicu. Nešto više od 183.000 njih do 30 godina bilo je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje krajem 2015. Prema njihovim podacima, na posao u proseku čekaju dve godine. Ministarstvo omladine poručuje da će raditi na ekonomskom poboljšanju položaja mladih.

Statistka godinama upozorava da iz zemlje najviše odlaze mladi i to sa fakultetskom diplomom, prosečne starosti 29 godina, koji se uglavnom ne vraćaju. To posebno zabrinjava jer smo sve starija nacija i, prema projekcijama stručnjaka, do 2041. svaki četvrti stanovnik biće stariji od 65 godina.

Pomoćnica ministra za omladinu i sport Snežana Klašlja je, povodom Dana mladih, za RTS rekla da su mladi prioritet i da je resorno Ministarstvo samo prošle dve godine finansiralo preko 93 omladinska projekta za zapošljavanje i samozapošljavanje.

Navela je da je 6.000 mladih prošlo razne obuke, da je 650 bilo na stručnoj praksi, a da je 421 osoba našla posao.

Govoreći o stopi nezaposlenosti u 2015, navela je da je ona iznosila 33,3 odsto.

"Ali potrebno je još raditi i mi ćemo se truditi da radimo na ekonomskom poboljšanju položaja mladih. Pored toga, podržavamo preduzetničke programe, njihovu kreativnost i zalagaćemo se da mladi budu na agendi svih ministarstava", ističe Klašnja.

I kada dođu do posla, često posle više meseci pa čak i godina volnotiranja, većina dobija ugovore na određeno vreme ili radi honorarno, što potvrđuju i zvanični podaci. Mladi pristaju da rade na crno, često u kafićima, dok traže posao u struci.

Mnogi od njih navode da upravo zbog te psihološke i finansijske neizvesnosti odlažu ulazak u brak i rađanje dece.

Klašnja ističe da su mladi najranjivija grupa što se tiče sive ekonomije i da će se ubuduće raditi i u tom segmentu.

"Tražićemo da mladi ljudi budu informisani o njihovim pravima, a oni koji rade nezakonito budu sankcionisani. Pomagaćemo i preduzetništvo mladih i samozapošljavanje", kaže Klašnja.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво