Janković: Nesaradnja glavni problem u borbi protiv nasilja

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže za RTS da zakoni neće stvoriti društvo bez nasilja, već da treba raditi na nenasilničkoj kulturi od sistema prosvete pa nadalje.

Brankica Janković je gostujući u Dnevniku RTS-a rekla da su najavljene mere Vlade protiv nasilnika dobre, u skladu sa Istanbulskom konvencijom prema kojoj treba da uskladimo propise.

"Dobro je što je mandatar rekao da će ovo biti prioritet u rešavanju. Najslabija karika treba da se utvrditi u svakom pojedinačnom slučaju jer je to ono što moramo da sprečimo u budućnosti, tamo gde se može sprečiti", navela je poverenica.

Prema njenim rečima, tamo gde se žrtva konačno ohrabrena da prijavi nailje, ne sme se dozvoliti da nešto zakaže u sistemu - da nema dovoljno informisanja i koordinacije.

"Glavni problem je nesaradnja, ne možemo reći da samo jedna karika nedostaje", naglasila je Jankovićeva.

Kako je rekla, uvek postoji i individualna odgovornost jer je i pored adekvatnih propisa i zakona, kontrolom utvrđeno da je neko zakazao.

"Ne možemo reći da će zakoni stvoriti društvo bez nasilja. Ovde smo da radimo na nenasilničkoj kulturi od sistema prosvete pa nadalje", rekla je Jankovićeva.

Poverenica je istakla da sprečavanje nasilja postoji opšti društveni konsenzus i da nema dileme da svi želimo da živimo u društvu bez nasilja.

"Svi ukazujemo u okviru svojih nadležnosti šta treba da radimo. Pričamo o diskriminaciji, kulturi koju treba da menjamo. Borba će da traje dugo, ništa se ne može promeniti preko noći", podvukla je Jankovićeva.

Napomenula je da treba jasno da pokaažemo da imamo punu primenu zakona, i da organi vlasti neće kršiti propise i da neće vršiti diskriminaciju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара