Tereza Mej u Belfastu: Nema vraćanja na stare granice

Britanska premijerka Tereza Mej je, tokom posete Belfastu, odbacila mogućnost vraćanja na "granice iz prošlosti" i uvođenja carinskih granica sa susednom Irskom posle glasanja Britanije da izađe iz EU.

"Niko ne želi da se vrati na granice iz prošlosti", rekla je Tereza Mej na konferenciji za štampu u Belfastu, glavnom gradu Severne Irske, i obećala da će se naći praktično rešenje za dva dela ostrva, kada Britanija izađe iz Evropske unije.

Istakla je da će Severna Irska imati granicu sa Republikom Irskom, koja će ostati članica Evropske unije, ali je ukazala i da su Velika Britanija i Republika Irska imali Zajedničku zonu za putovanja i mnogo godina pre nego što su dve zemlje postale članice Unije.

Posle Škotske i Velsa Tereza Mej u Severnoj Irskoj završava obilazak konstitutivnih članica Velike Britanije, manje od dve nedelje od kada je došla na mesto premijera i obćala da će štititi "jedinstvo" zemlje.

U Belfastu se sastala sa severnoirskom premijerkom Arlin Foster koju namerava da uključi u pripremu Bregzita.

Severna Irska, Škotska i grad London su većinski glasali protiv Bregzita na referendumu od 24. juna.

"Jasno sam rekla da ćemo uspešno sprovesti izlazak Velike Britanije iz Evropske unije. To znači da to treba takođe da bude dobro i za Severnu Irsku, uključujući i u odnosu na njenu granicu sa Republikom Irskom", koja je članica EU, rekla je Tereza Mej ranije u saopštenju.

Od 1922. stanovnici Irske i Velike Britanije uživaju slobodno kretanje između dve celine u okviru Zajedničke zone putovanja, koja predviđa minimalne granične kontrole.

Međutim, mnogi stanovnici Severne Irske strahuju da će izlaskom iz EU biti vraćene granične kontrole sa Irskom, što bi moglo da naškodi i privrednoj razmeni između dva dela ostrva.

Tokom referendumske kampanje aktivisti za ostanak u EU upozoravali su da bi izlazak iz Evropske unije mogao da izazove period nestabilnosti u tom regionu gde disidentske republikanske grupe i dalje mogu da deluju, i 20 godina od potpisivanja Sporazuma na Veliki petak.

Taj sporazum potpisan je 1988. godine kako bi se okončao sukob između pristalica unije sa Velikom Britanijom i nacionalista koji su težili uniji sa Irskom.

U sukobima je poginulo 3.500 ljudi između 1969. i 1998. godine.

"Mir i stabilnost u Severnoj Irskoj biće uvek jedan od prioriteta moje vlade", naglasila je Tereza Mej u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво