Vučić sa patrijarhom Irinejom: Očuvanje identiteta srpskog naroda - sveta dužnost crkve i države

Odnosi države i Srpske pravoslavne crkve su dobri, složili su se premijer Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej. Vučić je rekao da Srbija ne može da dozvoli bilo kakvo ugrožavanje postojanja i opstanka Republike Srpske. Crkva će se zalagati za očuvanje tekovine srpskog naroda identiteta i kulture, poručio je patrijarh Irinej.

Aleksandar Vučić je nakon razgovora sa patrijarhom Irinejom u Patrijaršiji izjavio da odnosi države i SPC nisu samo korektni, već dobri, ali da su isto tako dobri odnosi s drugim verskim zajednicama.

Ipak, kako je rekao, država je zahvalna posebno SPC jer "tamo gde je ima, a nema srpske države, naš narod opstaje zahvaljujući njenom prisustvu".

"Malo ko bi opstao u Lici, Baniji, na Kordunu i u drugim delovima Hrvatske da nije crkve. Slično je i na Kosovu i Metohiji, gde je narod ostao svugde tamo gde imamo crkve i manastire. U drugim delovima teško da opstajemo. Takvo je stanje i u dijaspori, svuda gde imamo SPC, ona objedinjuje naš narod", rekao je Vučić.

Tema razgovora bila je RS i presuda Haškog tribunala, koja je juče izrečena prvom predsedniku RS Radovanu Karadžiću. Vučić je poručio da Srbija ne može da dozvoli bilo kakvo ugrožavanje postojanja i opstanka Srpske, da će poštovati Dejtonski sporazum, teritorijalni integritet BiH, ali isto tako i integritet RS.

Pred nama su, pomenuo je Vučić, teške godišnjice, posebno godišnjica stvaranja logora Jasenovac.

"Potpuno smo prihvatili ideju, molbu i zahtev patrijarha da zajednički sve probleme rešavamo, da se pripadnici našeg naroda ne dele po svim osnovama i na sve načine, jer samo zajedno možemo rešiti naše najveće i goruće probleme", naveo je premijer.

Vučić je obećao pomoć države u završetku Hrama Svetog Save najavljujući da bi to trebalo da bude 2019, na osam vekova od stvaranja prve srpske arhiepiskopije, i istakavši da će to biti velelepni i najlepši hram u svetu.

Prema njegovim rečima, SPC ne treba da brine, država će pomoći, jer to nije samo verski, već i kulturni spomenik, koji će privući mnoge ljude da posete Beograd i Srbiju. 

Patrijarh Irinej: Odnos crkve i države – svojevrsna simfonija

Patrijarh srpski Irinej poručio je da je zadovoljan odnosom crkve i države, da je to svojevrsna simfonija i da je neophodno da se takav odnos neguje.

"Odnosi naše crkve sa državom su korektni i priznajemo princip odvojenosti crkve od države, ali crkva ima doprinos istoriji i u interesu je našeg naroda da i dalje održavamo prijateljski odnos razumevanja i pomoći jedni drugima", poručio je patrijarh na zajedničkoj konferenciji sa Vučićem.

Patrijarh je rekao da je sa premijerom razgovarao i o odnosu Srbije i Republike Srpske i da su konstatovali da je ta veza dobra i da će se crkva zalagati za očuvanje tekovine srpskog naroda, identiteta i kulture.

"Da sačuvamo sebe kao narod koji pripada jedinstvenom srpskom narodu. Na tome se radi i radiće se", ukazao je patrijarh.

Patrijarh Irinej je rekao da u RS živi srpski narod i da i država i crkva treba da rade na tome da Srbija i RS pomažu jedna drugoj da se očuva identitet srpskog naroda, što podrazumeva tekovine, kulturni identitet, ime, jezik. "To je sveta dužnost i crkve i države", zaključio je patrijarh.

Kaže da SPC ima problem sa bibliotekom, koja, poručuje, više izgleda kao depo, pa je neophodno da se izmesti u drugu zgradu i to na Kosančićevom vencu.

"Tu je SPC imala svoju zgradu, pa je to i osnova da je tražimo. Potreban nam je jedan prostor u koji ćemo smestiti tu biblioteku. Dobili smo saglasnost i nadamo se da ćemo uskoro to da realizujemo", kazao je patrijarh.

Govoreći o završetku Hrama, patrijarh je izrazio nadu da će za nekoliko meseci biti gotova kripta, pa da će se posle toga završavati oslikavanje, kako uz pomoć prijatelja crkve, tako i države.

"Imamo neko obećanje Rusije da će pomoći, čekamo ta obećanja, ali smo spremni i da sami svojim sredstvima Hram završimo", poručio je patrijarh. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво