Nemačka se uključuje u borbu protiv ID, šalje "tornado" u Siriju

Nemačka planira da pošalje svoje izviđačke avione "tornado" u Siriju kako bi pružila podršku u borbi protiv Islamske države, saopštio je poslanik Hrišćansko-demokratske unije Hening Ote. Ministarka odbrane Ursula fon de Lejen ističe da Berlin može da obezbedi zaštitu, izviđanje i logistiku.

Nemačka, koja je do napada u Parizu bila uzdržana oko intervencije u Siriji, objavila je da je spremna Francuskoj da pomogne u borbi protiv Islamske države slanjem fregate, izviđačkih aviona i letilica za snabdevanje.

"Mi možemo da obezbedimo tri komponenete: zaštitu, izviđanje i logistiku", rekla je nemačka ministarka odbrane Ursula fon de Lejen.

Precizirala je da bi fregata mogla da obezbedi "zaštitu" francuskom nosaču aviona "Šarl de Gol", da bi komponenta "izviđanja" mogla da bude obezbeđena satelitom i avionima "tornado" a "logistika" avionima za snabdevanje.

Nemačka ministarka je ovo izjavila novinarima posle sastanka poslanika vladajuće koalicije uključujući Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU) i socijaldemokrate (SPD).

Ova odluka doneta je dan pošto je nemačka kancelarka Angela Merkel obećala svom kolegi Fransoa Olandu u Parizu da će brzo odgovoriti na zahtev Francuske o pružanju dodatne pomoći toj zemlji u borbi protiv terorizma.

Prethodno je poslanik  Hrišćansko-demokratske unije Hening Ote rekao da Nemačka planira da pošalje svoje izviđačke avione "tornado" u Siriju. Poručio je da Nemačka neće samo ojačati misiju obuke na severu Iraka već će pokazati i posvećenost borbi protiv terora Islamske države slanjem izviđačkih aviona "tornado".

Ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer je rekao, govoreći pored ministarke odbrane, da je važno nastaviti diplomatske napore da bi se našlo rešenje za sirijski sukob.

"Ali u tome nećemo uspeti ako se vojno ne suprotstavimo Islamskoj državi i Frontu al Nosra i drugim terorističkim grupama u Siriji", rekao je Štajnmajer.

Ocenio je da je vojna intervencija u Siriji legalna na osnovu zakona na snazi i međunarodnog prava i posle rezolucije Saveta bezbednosti UN usvojene nedelju dana posle terorističkih napada u Parizu od 13. novembra.

Nemačka, koja inače okleva da šalje svoje snage van zemlje zbog svoje prošlosti bila je, do napada u Parizu, neodređena prema vazdušnim udarima zapadnih zemalja i Rusije na položaje Islamske države u Siriji, smatrajući da prioritet treba da bude dat pregovorima.

Nemačka ipak ima jednu misiju od stotinak ljudi koja obučava i oprema kurdske borce koji se bore protiv Islamske države na severu Iraka. A nemačka vlada je ranije objavila posle napada u Parizu da će poslati 650 vojnika u Mali da pomogne Francuskoj u Africi.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара