Poslanici o amandmanima na Predlog zakona o ozakonjenju objekata

Poslanici Skupštine Srbije završili su rad, a sutra nastavljaju sednicu razmatranjem amadnmana na predložene izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Poslanici su razmatrali oko 200 amandmana na predloženi zakon o ozakonjenju objekata i još četiri zakonska predloga. 

Raspravu o amandmanima na Predlogu zakona o ozakonjenju objekata obeležila je polemika ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović i poslanika Demokratske stranke (DS) o tome kada je počela nelegalna gradnja i ko je odgovoran za stvaranje građevinske mafije.

Poslanik DS-a Jovan Marković rekao je da je zakon loš i da veruje da neće biti sproveden i primenjen u narednih godinu dana, kao i da je trebalo da formulacija objekti bude preciznija.

Zorana Mihajlović je na to reagovala navodeći da se uvek iznenadi kada čuje DS kada priča kako treba da se izvrši proces ozakonjenja, a 10 godina je dozvoljavala da se izgradi gotovo million i po nelegalnih objekata. Ona je rekla da će ova vlada rešiti problem koji je DS napravio i dodala da su se mnogi bogatili na tome što su građevinske dozvole davali za pet, sedam ili deset godina ili ih nisu davali uopšte.

"Bolje bi bilo da radimo druge stvari, a ne da rešavamo vaše brljotine, pogotovo kada je reč o građevinskoj mafiji. Pitate odakle građevinska mafija. Pa pitajte kolege iz vašeg poslaničkog kluba Pitajte vaše poslanike koji su pašnjake prvog reda prebacivali u građevinsko zemljište. Ta građevinska mafija nije nastala iz SNS već iz DS", rekla je Zorana Mihajlović.

Šefica poslaničke grupe DS-a Nataša Vučković odgovorila je ministarki da je to što priča u suprotnosti sa obrazloženjem zakona, u kom se navodi da je problem bespravne gradnje postoji unazad nekoliko decenija, ali da je eskalirao devedesetih godina prošlog veka kada se beleži masovna bespravna gradnja.

Zorana Mihajlović je Nataši Vučković na to rekla da nelegalna gradnja jeste započeta devedesetih, ali da je bum krenuo upravo od 2000. godine pa nadalje, kada je DS bila na vlasti i kada je izgrađeno više od 800.000 nelegalnih objekata.

Poslanik "Pokreta za preokret" Janko Veselinović rekao je da je zakon protiv Ustava, protiv jednakosti građana i da treba da se povuče iz procedure.

On je kazao da objekti neće biti legalni donošenjem ovog zakona, već samo upisani sa prvom svojine i da neće imati upotrebnu, ni građevinsku dozvolu.

Poslanik Srpske napredne stranke Goran Kovačević rekao je da naprednjaci smatraju da se ovim zakonom štiti javni interes zato što će pomoći najmanje nekoliko miliona građana Srbije.

Na početku sednice poslanici koristili pravo da postavljaju pitanja i traže obaveštenja od predstavnika vlasti. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво