Žandarmi: Nismo upotrebili prekomernu silu

Pred Višim sudom u Beogradu nastavljeno je suđenje osmorici pripadnika Žandarmerije koji se terete za napad na braću premijera i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i dvojicu pripadnika vojne jedinice Kobra tokom Parade ponosa 2014. godine.

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva terete se Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dragan Savić, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević i Rade Matić, podseća Beta.

Mitrović, Stojanović i Savić su danas pre podne, na početku dokaznog postupka, rekli da ostaju pri ranijim iskazima i da su 28. septembra 2014. godine postupali po zakonu, bez prekomerne upotrebe sile.

Oni su rekli da su četiri građanina toga dana, prilikom manifestacije visokog rizika, probila policijski kordon, nisu se obazirali na upozorenja i naredbe policije, kao i da su napali policiju – jedan je potegao pištolj, a jedan flašom gađao policajca.

Kako su objasnili, četiri građanina su se oglušili na više puta izdato naređenje: "Lezi dole", "Odbij" i odbili su da se legitimišu uz rečenice: "Ko si ti da me zaustavljaš" i "Sad ću da vas rasformiram".

Mitrović je rekao da je iskoristio službenu palicu ali samo kako bi sprečio da neko bude ubijen ili povređen, a Stojanović da je palicom blokirao udarac i šutiranje nogom, kao i da je tek kasnije čuo da se radilo o Predragu Malom.

Stojanović je rekao da je Predraga Malog pustio bez ikakve lične isprave, što je mimo pravila, ali po naređenju komandira Milenka Božovića.

Prema njegovim rečima, komandir četvrtog odreda Žandramerije Senad Koštić tražio je da se izvrši uviđaj i pozove vojna policija, ali se to nije dogodilo.

Savić je rekao da su četiri građanina uputila policiji psovke i uvredljive reči. On je dodao da nije upotrebljavao silu, ali da je video da je jedan od njegovih kolega jednom građaninu palicom iz ruku izbacio pištolj.

Sva trojica odbila su da odgovaraju na pitanja tužilaštva jer smatraju da je ono na strani građana koji su ometali i ugrožavali policiju, ali i druge građane koji su učestvovali na skupu.

Okrivljeni Dalibor Đorđević u nastavku pretresa rekao je da ga je Andrej Vučić udario u bradu kada su četiri građanina pokušala da probiju kordon i kada su jurnuli ka komandiru Predragu Ćirkoviću, navodeći da su se četiri građanina pre samog incidenta ponašali "bahato" i izgledali kao da su iz "kriminogene sredine".

Đorđević je rekao da posle udarca nije išao kod lekara i da nema dokumentaciju o povredi zato što je odmah nakon incidenta usledio poziv na razgovor u Vladu Srbije, gde ih je dočekao premijer Aleksandar Vučić. "U tom razgovoru premijer je želeo da čuje šta se dogodilo, a kada je dobio izveštaj rekao je da je sada sve završeno i da se vratimo zadacima", rekao je Đorđević i dodao da mu je premijer, nakon što mu je rekao da je dobio udarac u bradu, rekao: "Lažeš".

Zlatko Gigić je rekao da je tokom incidenta jedan od četiri građanina na njega potegao pištolj i pritom psovao i nazvao ga "čobaninom".

Gigić je objasnio da je tada potegao palicu kako bi zaštito sebe i ostale i tek kada je taj građanin prestao da pruža otpor rekao je da je vojno lice, ali kod sebe nije imao nalog da je na dužnosti, niti motorolu da komunicira sa nadređenima, već telefon.

"Dozvoljen mu je jedan poziv i on je rekao 'Šefe, napravili smo sranje. Vadite nas'", ispričao je Gigić.

Rade Matić potvrdio je da je posle incidenta bio pozvan na sastanak kod premijera. Na sastanku su, kako je naveo, bili i sami učesnici incidenta.

Prema njegovim rečima, nakon upućenog izvinjenja, premijer je odgovorio da se "desio nesporazum i da su svi napeti". "Dalji tok razgovora ne bih da komentarišem da ne bi slučaj dobio političku konotaciju", rekao je Matić.

Takođe je istakao, da je toga dana bio poremećen sistem komandne odgovornosti, a da pripadnici njegovog voda nisu bili pod njegovom nadležnošću.

Matić smatra da nema osnova da bude optužen za to da kao starešina nije sprečio prekomernu upotrebu sile.

Boban Lekić naveo je da je posle incidenta na lice mesta došao i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je pitao da li se tu dogodio incident i uredno se na zahtev žandarma legitimisao i predstavio.

Žandarmi su optuženi zbog sumnje da su kao saizvršioci počinili krivično delo napada na vojno lice u vršenju službe u sticaju sa krivičnim delom zlostavljanja i mučenja. Okrivljenima se optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu na teret stavlja i krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

Na njihovom prvom pojavljivanju u sudu, kada je pročitana optužnica, oni su se kratko izjasnili da nisu krivi. Njihovi advokati istakli su da je optužnica "krivo postavljena", nejasna i da nije individualizovana odgovornost policajaca.

Krivičnim prijavama policije protiv pripadnika Žandarmerije pridružio se i zaštitnik građana Saša Janković, koji je podneo i prijave protiv pripadnika Vojne policije, ali su one odbačene.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво