Читај ми!

Pravilnik o podeli besplatnih akcija medijskim radnicima

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila Pravilnik o načinu i postupku podele besplatnih akcija zaposlenima u medijima u procesu privatizacije.

Po donetom Pravilniku, pravo na upis akcija imaju svi zaposleni čiji mediji ne nađu kupca do 31. oktobra, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu kulture i informisanja.

Ukoliko ne dođe do privatizacije, izdavač medija je obavezan da donese odluku o izdavanju besplatnih akcija, uz javni poziv koji treba da sadrži datum, vreme, mesto upisa, broj i nominalnu vrednost akcija.

"Zaposleni imaju rok od 15 dana za upis, a nakon toga Agencija za privatizaciju proverava da li neko ne ispunjava uslove", rekao je Dejan Stojanović iz Ministarstva kulture i informisanja koji je radio na Pravilniku.

Ta provera Agencije za privatizaciju traje 15 dana, posle čega ona donosi rešenje o prenosu besplatnih akcija.

"Akcije se dele srazmerno punim godinama rada", naglasio je Stojanović.

Pravilnik je trebalo da bude donet još 1. jula, ali se, po rečima Stojanovića, kasnilo jer se čekalo mišljenje resornih ministarstava.

"Slažem se da je moglo je da bude i ranije, ali čekanje mišljenja resornih ministarstava ukočilo je celu stvar", rekao je Stojanović.

Pravilnik bi danas trebalo da bude objavljen na sajtu Ministarstva kulture i informisanja Srbije, a sutra i u Službenom glasniku.

U Agenciji za privatizaciju Beti je rečeno da zaposleni u medijima koji su ranije uzeli besplatne akcije javnih preduzeća, neće moći da dobiju akcije medija u kojima rade.

Izmenama Zakona o javnom informisanju je propisano da mediji čiji je osnivač država ili lokalna samouprava, a takva su 72, moraju biti privatizovani do 31. oktobra ove godine, nakon čega će prestati njihovo finansiranje iz budžeta.

Ukoliko mediji ne budu privatizovani do tog roka, predviđeno je da vlasništvo bude ponuđeno zaposlenima u tim medijima, a ako oni to ne prihvate, mediji će biti brisani iz registra javnih glasila.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара