Читај ми!

Bramerc sa Salihovićem o predmetima ustupljenim BiH

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc sastao se u Sarajevu sa glavnim tužiocem BiH Goranom Salihovićem sa kojim je razgovarao o procesuiranju predmeta ratnih zločina koje je Haški tribunal ustupio Bosni i Hercegovini.

Zaključeno je da će ovom dinamikom, svi predmeti iz Kategorije 2 biti rešeni do kraja godine. Reč je o predmetima u kojima su istrage započete u Tužilaštvu pri Hagu, pa su predmeti u fazi istrage prosleđeni na dalje procesuiranje Tužilaštvu BiH, prenosi Beta.

Osumnjičeni u ovim predmetima uglavnom su srednjeg nivoa komandne odgovornosti iz vojnih, policijskih i političkih struktura koje su delovale tokom rata u BiH.

Kako se navodi u saopštenju Tužilaštva BiH, na sastanku je istaknuta važnost intenziviranja regionalne saradnje između tužilaštava za ratne zločine "koja već daje značajne rezultate, jer zajednički rad rezultira optužnicama i procesuiranjima odgovornih u dve države".

Tužilac BiH Goran Salihović je kazao da ta institucija ima poteškoće u radu u Posebnom odeljenju za ratne zločine, zbog prekida angažmana 22 zaposlena čiji je rad bio finansiran u sklopu evropskih IPA projekata.

Evropska unija je zbog nepostizanja dogovora sa vlastima u BiH o potrebnim koracima za realizaciju i kontrolu projekata iz IPA fondova, u protekle dve godine suspendovala više od 50 odsto pomoći od ukupno ranije namenjenih sredstava za jačanje institucija BiH.

Salihović je apelovao na institucije vlasti u BiH da se proces IPA odblokira i zamolio Bramerca da svojim autoritetom pomogne u rešavanju ovog problema, "jer se ovom situacijom nanosi šteta žrtvama ratnih zločina".

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije Serž Bramerc doputovao je juče u dvodnevnu posetu BiH u sklopu priprema za redovni šestomesečni izveštaj Savetu bezbednosti UN.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво