Tesne ekonomske veze Srbije i Austrije

Predsednik Austrije Hajnc Fišer rekao je nakon sastanka sa Aleksandrom Vučićem da zvanični Beč podržava Srbiju na njenom putu ka EU i da iščekuje dan kada će moći da joj čestita kao najmlađoj članici Unije.

Hajnc Fišer je u obraćanju novinarima nakon sastanka sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, a na pitanje dopisnika Tanjuga, rekao da Austrija smatra da projekat EU nije završen dok zemlje Zapadnog Balkana koje žele da uđu u Uniju, a ispune uslove, ne postanu članice.

"Nadam se da će, nakon prvih koraka koji su već preduzeti početkom pregovora, biti nastavljeni dalji koraci. Doći će dan kada ćemo moći Srbiji da čestitamo kao najmlađoj članici EU", poručio je Fišer.

Izrazivši zadovoljstvo što je imao priliku da u Beču primi "dobrog prijatelja Austrije" i sa njim razgovara o pitanjima Balkana i bilateralnim odnosima, Fišer je naglasio da su intenzivna razmena informacija i razgovori važni, posebno u ovoj godini, kada Srbija predsedava OEBS-u.

Fišer je podsetio da će posle Srbije OEBS-u predsedavati Nemačka, pa Austrija 2017. godine.

Takođe je istakao da postoji i mnogo političkih tema o kojima treba razgovarati, navodeći da danas razgovaraju šefovi diplomatija EU o Ukrajini, kao i o pitanju eventualnog uvođenja daljih sankcija Rusiji.

S tim u vezi je Fišer konstatovao da su stavovi Austrije i Srbije slični i da Beč zastupa put umerene i odgovorne politike.

Na dnevnom redu razgovora bila su i ekonomska pitanja, dodao je Fišer, istakavši da je njemu impresivno i dobro što su ekonomske veze dve zemlje i kompanija tako tesne.

Takođe, ukazao je Fišer, bilo je reči i o Konferenciji o Zapadnom Balkanu, koja je nastavak berlinskog skupa, a biće održana 27. avgusta u Beču.

"Nastojaćemo da je pripremimo što bolje. U interesu nam je da se održi na visokom nivou, kao i u Berlinu, da premijeri predstavljaju zemlje", naveo je Fišer dodajući da se nada da će biti donete dalje odluke i koraci u pravcu saradnje u regionu.

Srpski premijer je zahvalio Austriji na podršci na putu u EU, izrazivši nadu da će uskoro biti otvoreni pregovori o poglavljima 35, 32, 23, 24.

Ponovio je da je strateško opredeljenje Srbije da ostane na evropskom putu, a da je najvažnija reč u Srbiji "stabilnost", kako ekonomska tako i politička.

U vezi sa ekonomskom stabilnošću naveo je da su već sprovedene brojne reforme, usvojeni novi zakoni, da je počela fiskalna konsolidacija.

"Želimo da budemo zdrava ekonomija prilikom pridruživanja EU", rekao je Vučić navodeći da je u Srbiji u toku proces privatizacije, a da je vidljivo interesovanje i mnogih novih kompanija iz Austrije.

Srbija će, poručio je, učiniti najbolje što može da održi stabilnost ne samo kod sebe, već u čitavom regionu i izrazio uverenje da će zemlja ekonomski već ove godine bolje stajati.

"Možete uvek računati na Srbiju kao prijatelja Austrije", poručio je Vučić.

Vučić za miroljubivo rešenje za Ukrajinu

Srbija se zalaže za miroljubovo rešenje u istočnoj Ukrajini, rekao je Vučić.

Kao predsedavajuća OEBS-a Srbija tesno sarađuje sa Nemačkom i Švajcarskom, budućim i bivšim predsedavajućim te organizacije i učiniće sve da bude proaktivna i marljiva u potrazi za rešenjem krize, objasnio je srpski premijer.

"Ne možete reći da će Srbija biti odlučujući faktor. Mi činimo sve zajedno sa evropskim prijateljima da se kriza reši", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje austrijskih novinara.

Naglasio je da Srbija ima tradicionalne veze sa Rusijom, a da je istovremeno njeno strateško opredeljenje put u EU.

Međutim, primetio je, Srbija nije deo EU i nije pozvana da diskutuje o sankcijama protiv Rusije.

Vučić je izrazio nadu da će Austrija i drugi evropski partneri pronaći najbolji način da se kriza reši.

"Mi sebe ne smatramo najvažnijom zemljom na svetu. Mi smo mala zemlja i činimo najbolje da obavimo naš posao, da nikome ne naudimo, i ako imamo mogućnost da pomognemo u rešavanju problema", rekao je srpski premijer koji se nalazi u poseti Beču.

Poseta premijera Vučića značajna za dijasporu

Poseta premijera Srbije Aleksandra Vučića Beču i večerašnji prijem koji je tim povodom za srpsku dijasporu priredio šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc od velikog je značaja po Srbe u Austriji, ocenili su predstavnici srpskih organizacija u toj zemlji.

Predsednik Društva prijateljstva Austrija–Srbija Marko Stijaković ocenio je da su poseta premijera i prijem od velikog značaja za srpsku dijasporu, koja je najbrojnija manjina u Austriji.

"Trudimo se da budemo prihvaćeni sa austrijske strane i svaka poseta iz Beograda manifestuje prijateljstvo dve države i pokazuje našem narodu ovde da nismo zaboravljeni, da su i oni koji žive u inostranstvu, a koji su uzeli strano državljanstvo, ostali u srcu matice koja misli na njih", rekao je Stijaković.

Predsednik SPKD "Prosvjeta" Srđan Mijalković istakao je da, iako je poznato da su veze dve zemlje intenzivne, očekuje da će poseta premijera i razgovor sa austrijskim šefom diplomatije doprineti da se najzad uspostavi jedan odnos prema Srbima koji u sebi sadrži poštovanje srpskog jezika, da se Austrija na drugačiji način pozicionira prema Srbima, jer srpski jezik nije uvršten u program Ministarstva obrazovanja.

Predsednik Saveza Srba u Austriji Zoran Aleksić ocenio je da je poseta premijera značajna za saradnju dve zemlje, a prijem izraz poštovanja za predstavnike srpske dijaspore. Na prijemu, kako je kazao, nisu samo predstavnici srpske dijaspore iz Beča već iz čitave Austrije.

Dolaskom na ovaj skup Srbi, kako je dodao, pokazuju koliko su masovni i koliko razvoj saradnje dve zemlje utiče na njihov status u Austriji. Folk pevačica Dragana Mirković, koja se pre nekoliko godina preselila u Austriju, istakla je da poseta premijera i prijem pokazuju da je Srbija popravila imidž u svetu, i da su Srbi postali bitniji kao narod i država.

Prema njenim rečima, veoma je bitno da Srbe prihvate ozbiljno, naglasivši da Srbija ima ozbiljan, vredan narod, divne mlade, pametne i nadarene ljude. Ona je ukazala da naši mladi naučnici imaju velike rezultate o kojima treba da se više piše i da čuju ljudi koji nisu iz Srbije.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво