Читај ми!

Vučić: Srbija nije vreća za udaranje

Rezolucija Evropskog parlamenta o Šešelju je uvredljiva za Srbiju, uznemirujuća za njene građane i razočaravajuća, poručio je premijer Aleksandar Vučić, navodeći da mu nije lako da te teške reči uputi evropskim parlamentarcima.

Premijer Vučić je upitao zašto je danas Evropski parlament "izašao u susret mržnji, ksenofobiji, utvarama iz prošlosti", umesto zatvaranju rana iz prošlosti.

Srbija će biti posvećena pomirenju i regionalnoj stabilnosti i nikada neće pristati "na laži, licemerje i nametnutu kolektivnu odgovornost", dodao je Vučić na pres-konferenciji u Vladi Srbije.

Istovremeno, premijer je zahvalio poslaniku iz Bugarske, zatim Edvardu Kukanu i slovenačkoj parlamentarki Tanji Fajon koji su pokušali da "urazume" evropske parlamentarce.

Prema njegovim rečima, u Evropskom parlamentu je danas doneta rezolucija u kojoj se Srbija optužuje za nešto što niko od njih ne razume.

"Srbija je danas osuđena što nije politički i pravno adekvatno reagovala na dolazak gospodina Šešelja. Ko ga je pustio iz Haga, mi ili vi? Jeste li nas pitali nešto o tome? Niste", naveo je Vučić i dodao da Srbiju Hag nije obavestio ni o uslovima pod kojima će ga pustiti.

Usvojeni dokument nije važan ni obavezujući, osim što pokazuje nekoliko veoma važnih stvari, rekao je premijer.

"Ovo je trebalo da predstavlja nešto kao nauk za građane naše zemlje da dobro vidimo kako se odnose prema nama, šta je to što stvarno misle o nama i kako nas doživljavaju i sa koliko muka i teškoća objektivnih, ali i nekih kojima se nismo nadali ćemo se tek suočavati na našem evropskom putu i u bliskoj budućnosti svakako", kazao je Vučić.

"Ili je u pitanju licemerje neslućenih razmera, ili je u pitanju želja da se naškodi Srbiji iz nepozatih razloga", naveo je Vučić i ocenio da ne postoji niko ko bi mogao državno rukovodstvo Srbije da poveže sa Vojislavom Šešeljem.

"Ja o njemu (Šešelju) neću ni da govorim, neću ni da ulazim u matricu koju nameću Hrvatska i Evropski pralament", podvukao je premijer.

Prema Vučićevoj oceni, rezolucija o Šešelju je produkt nečije želje da "unizi ugled Srbije u Evropi i svetu".

"Da li treba da osudimo nešto što u Srbiji kao politika ili projekat ne postoji, ili svi treba da idemo u Hrvatsku da glasamo protiv Šešelja ili za Šešelja", upitao je Vučić dodavši da li treba Šešelj da bude uhapšen zbog loših reči o njemu, predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću ili ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću.

Premijer Srbije je upitao i zašto rezolucija nije doneta kada je hrvatski fudbaler Josip Šimunić ustaškim pozdravom skandirao na fudbalskoj utakmici, zašto nije doneta u slučaju pevača Marka Perkovića Tompsona koji peva ustaške pesme ili o generalu Anti Gotovini koji je optužen za najteže zločine.

"Zašto niste doneli rezoluciju, već se dočekuju kao heroji? Kakvo je to licemerje Evropskog parlamenta i evropskih parlamentaraca? Šta hoćete? Da ćutimo? Da rušite Srbiju neistinama i falsifikovanjem činjenica? I da Srbija ne sme da vam odgovori i da niko iz Srbije ne sme da vam odgovori jer će da čuva svoju karijeru", upitao je Vučić.

"Srbija nije više onako beznačajna i mala kao što je bila i nije vreća za udaranje. Nije više ni u ekonomiji slaba kao što je bila", ocenio je Vučić.

"Pred Srbijom su svetlije perspektive nego pred nekim zemljama u regionu, koji ne mogu da prihvate činjenicu da Srbija ima bolje mesto i perspektive u Evropi nego ranije", rekao je Vučić.

On je poručio da Srbija ne dozvoljava da se unižava lažima i neistinama kao što je to, kako je rekao, danas urađeno u Strazburu.

"Bićemo posvećeni regionalnoj saradnji, dijalogu i miru, ali nikada nećemo pristati na laži, licemerje i nametnutu kolektivnu odgovornost. Srbija nije srušila i uništila nijednu tablu na latiničnom pismu, a imamo ih na desetine hiljada. Nemojte da nam predavanja o demokratiji drže oni koji nisu u stanju da sačuvaju deset tabli na ćiriličnom pismu", naglasio je Vučić.

"Mi smo Hrvatskoj malo bolji prijatelji nego ona nama"

Premijer Vučić ponovio je da Srbija želi dobre odnose sa Hrvatskom, a upitan šta će Vlada uraditi ako joj Tribunal naredi da vrati Šešelja, odgovorio je da on ne prima naređenja i da niko sa njim tako ne razgovara.

"Predsedniku Vlade može samo narod Srbije da izda naređenje", rekao je Vučić.

Upitan o odnosima s Hrvatskom nakon usvajanja rezolucije o Šešelju, Vučić je rekao: "Želimo dobre odnose sa Hrvatskom, ali hvala im na svemu što su govorili".

"Jasno nam je šta misle o nama i šta nam žele. Mi smo njima malo bolji prijatelji nego oni nama i zbog te činjenice sam takođe ponosan što smem ovako jasno i nedvosmisleno da je iskažem i izgovorim", poručio je Vučić.

Na pitanje o "Er Srbiji" i strahu u Hrvatskoj od konkurencije, Vučić je rekao da je verovao da strah od konkurencije u 21. veku, posebno u EU, ne postoji.

"Kako da velika Evropska unija ima strah od konkurencije od jedne male balkanske zemlje kao što je Srbija. Prosto nisam verovao da to može da se dogodi. Mi nećemo uzvraćati recipročnim merama, ne zato što smo slabi, već zato što smo jaki", poručio je Vučić i dodao da je o odluci Hrvatske da ne dozvoli "Er Srbiji" prodaju karata na njihovom tržištu domaća avio-kompanija obaveštena.

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво