Читај ми!

Neće biti gasne krize

Izvor blizak "Gaspromu" je potvrdio RTS-u da isporuka gasa Srbiji ostaje u okviru ugovorenih količina i "Gaspromovih" izvoznih potencijala. Antić: Isporuke smanjene, gasa ima dovoljno.

Proteklih nedelju dana Srbija povlači zalihe iz skladišta u Banatskom Dvoru i troši više domaćeg gasa kako bi nadomestila nedostajuće količine iz Rusije. Srbija deli sudbinu gotovo svih evropskih zemalja kojima je Rusija poslednjih dana smanjila isporuku gasa.

Premijer Aleksandar Vučić kaže da neće biti problema sa snabdevanjem gasom i da građani ne treba da brinu.

"Svake eventualne nesuglasice oko načina i vremenskih rokova isplate naših dugova mi ćemo sa našim ruskim partnerima umeti da prevaziđemo i nađemo najbolje rešenje u interesu Srbije", rekao je premijer u Pragu, odgovarajući na pitanje novinara o gasnoj krizi sa Rusijom.

"Neće biti problema, građani Srbije ne moraju da brinu", istakao je Vučić.

U međuvremenu, ministar energetike Aleksandar Antić potvrdio je da su Srbiji u poslednjih sedam dana smanjene isporuke gasa za 28 odsto, ali je naglasio da je energetski sistem Srbije stabilan i da ima dovoljno gasa.

Antić je naveo da smo u poslednjih sedam dana umesto 4,5 miliona kubika gasa dnevno iz Rusije dobijali 3,2 miliona kubika tog energenta, a da smo ostatak nadomestili iz domaće proizvodnje gasa i iz podzemnog skladišta gasa Banatski dvor, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, razlog za smanjenje isporuke gasa Srbiji je to što je "Gasprom eksport" smanjio isporuke gasa i svim ostalim zemljama na ukrajinskoj trasi tranzita gasa, ali i zbog dugova koje Srbija ima za isporučeni gas, koji iznose 224 miliona dolara.

"Ni u jednom scenariju Srbija nema razloga za brigu i nećemo imati bilo kakvih problema u snabdevanju gasom, jer imamo siguran dugoročni ugovor sa 'Gaspromom', domaće količine gasa i dodatne uskladištene količine u Banatskom dvoru", rekao je Antić.

Najavio je i da će tokom sledeće nedelje razgovarati sa ruskim partnerima o regulisanju tih dugova, a da će već sutra napisati pismo ruskom ministru energetike Aleksandru Novaku, u kojem će ga zamoliti da se normalizuju isporuke gasa Srbiji i pre nego što se postigne sporazum o regulisanju dugova za gas.

"Vlada Srbije će pronaći zajednički jezik sa ruskim partnerima i narednih sedam dana definisati dinamiku otplate dugova", potvrdio je Antić.

Najavljuje da će do kraja godine "Srbijagas" isplatiti prvu tranšu od 100 miliona dolara duga "Gasprom Eksportu", i to iz kredita koji će "Srbijagas" podići, a za šta će vlada u okviru rebalansa budžeta za ovu godinu dati neophodnu garanciju.

O ostatku plaćanja duga, kako kaže, pregovaraće se sa ruskim partnerima, pa se očekuje da će taj dogovor uskoro biti postignut.

Antić je napomenuo da nijedno industrijsko postrojenje u Srbiji ne radi smanjenim kapacitetom zbog restrikcija u isporukama ruskog gasa, kao i da "Petrohemija" treba da počne više da radi od novembra i da će imati dovoljne količine gasa.

Kako je ocenio, "Srbijagas" je u nezahvalnoj situaciji jer su im potrošači dužni više od 500 miliona do milijardu evra, a najviše preduzeća u restrukturiranju, toplane i "Petrohemija". Istovremeno, u obavezi je da redovno plaća i ispunjava obaveze prema stranim partnerima za isporučeni gas.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović rekla je da Srbija i Rusija imaju partnerski odnos i izrazila uverenje da će kroz taj odnos biti rešen problem snabdevanja gasom.

"Zaista verujem da će se Banatski dvor koji je trenutno pun, koristiti i da će biti dovoljno gasa", rekla je novinarima Mihajlovićeva u Subotici.

Iz izvora bliskih "Gaspromu", RTS-u je potvrđeno da će isporuke Srbiji ostati u okviru ugovorenih količina i "Gaspromovih" izvoznih kapaciteta. Ipak, zbog Ukrajinske krize, ta kompanija već mesecima poručuje da će gasa biti ako bude novca.

Kako ocenjuju stručnjaci, očito je da se ruski gasni gigant ponaša kao svaki trgovac.

"Izlaz iz ove situacije je da država konačno prestane da oprašta dugove gradskim toplanama, firmama koje već dve decenije otprilike ne plaćaju kako treba, ne samo gas već i električnu energiju. Sada su svi građani zabrinuti, i oni koji plaćaju i oni koji ne plaćaju, da li će im biti hladni radijatori", kaže Jelica Putniković, urednica Balkan magazina.

Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas kaže da je dug prema "Srbijagasu" veći od onoga što Srbija duguje Rusima.

Zbog ovakvih situacija važno je da se što pre izgrade alternativni pravci snabdevanja: gasovodi "Južni tok", ali i Niš-Sofija, koji moraju da budu u skladu sa propisima Evropske unije.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво