Читај ми!

Uefa odložila odluku za petak!

Tročlana komisija Evropske fudbalske unije (Uefa) trebalo je danas da donese odluku o epilogu prekinute utakmice između reprezentacija Srbije i Albanije u kvalifikacijama za kontinentalni šampionat 2016, ali je zbog obimne dokumentacije odluka odložena za petak.

Planirano je da Kontrolna i Disciplinska komisija Uefe u četvrtak odlučuju o kaznama za srpski i albanski fudbalski savez, ali je izricanje kazni odloženo za petak.

Prema informacijama koje su došle iz Niona, Disciplinska komisija Uefe imala je pred sobom obimnu dokumentaciju sa dokazima obe delegacije. Sastanci će, prema najavama, biti odvojeni, pa zbog toga u Uefi neće žuriti, prvenstveno kako bi se donela pravična odluka. 

U Kontrolnoj i Disciplinskoj komisiji Uefe nalaze se predsednik Tomas Partl (Austrija) i članovi Žak Antenen (Švajcarska), Šandor Berži (Mađarska), Tomas Hea (Andora), Džim Stjerne Hansen (Danska), Hans Lorenc (Nemačka), Rudolf Repka (Češka), Džejms Šo (Severna Irska) i Žoel Volf (Luksemburg), a komisija koja će odlučivati o prekinutoj utakmici brojaće tri člana iz pomenutog sastava.

Uefa je pokrenula postupak protiv oba nacionalna saveza, a Fudbalski savez Srbije tereti se zbog navijačkih nereda, bacanja baklji i drugih predmeta sa tribina, korišćenja lasera, ulaska navijača na teren i slabe organizacije meča.

Albanci su, s druge strane, suočeni sa mogućom kaznom zbog odbijanja da nastave utakmicu i zbog prikazivanja provokativnog transparenta.

Gotovo je izvesno da su moguća samo četiri scenarija. Prva mogućnost je da Uefa, ukoliko se utvrdi da Albanci snose krivicu za incidente, dodeli pobedu Srbiji službenim rezultatom 3:0, ali i u suprotnom slučaju da trijumf za "zelenim stolom" pripiše gostima ako se utvrdi da je Srbija, kao domaćin, odgovorna za incidente zbog slabe organizacije utakmice.

Treća varijanta je da se meč odigra na neutralnom terenu u terminu koji će naknadno biti određen, sa publikom ili bez nje, dok je poslednja – četvrta opcija da se utakmica ponovi u Beogradu, ali pred praznim tribinama.

Uz sve navedene mogućnosti Uefa može da odredi i novčane kazne, koje redovno idu uz incidente kao što je bio slučaj na stadionu Partizana.

Ključna stavka u ovom slučaju biće izveštaj delegata utakmice Harija Bina iz Holandije, ali i specijalnog izveštača Uefe.

Povoljna okolnost po Srbiju je što je istekla dvogodišnja uslovna kazna zbog incidenata u Đenovi na meču sa Italijom 2010.

Takođe, na ruku Srbiji ide i član 14 Disciplinskog pravilnika Uefe, u kojem stoji da je "zabranjena politička propaganda i bilo kakvo izražavanje sličnih stavova", a upravo je zastava tzv. "Velike Albanije" inicirala incidente na stadionu Partizana.

Utakmica između Srbije i Albanije prekinuta je 14. oktobra pred kraj prvog poluvremena, kada se iznad terena stadiona Partizana pojavila bespilotna letelica – dron, sa zastavom takozvane "Velike Albanije", nakon čega su usledili incidenti.

Susret je prekinut pri rezultatu 0:0.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво