Poreski dužnici na stubu srama

Vrh liste poreskih dužnika pripada namenskoj industriji – "Zastava oružju" i fabrikama u Valjevu i Trsteniku. Poreska uprava ipak tvrdi da je naplata poreza bolja i da je stavljanje na stub srama dalo rezultate.

Poreska uprava je objavila najnoviju listu preduzeća čiji su dugovi za porez najviši. Vrh liste pripada namenskoj industriji – kragujevačkoj "Zastavi" i fabrikama u Valjevu i Trsteniku.

Takvo stanje ipak nije nešto novo – vrh liste i najveći dužnici dugo se ne menjaju (spisak najvežih poreskih dužnika možete pogledati ovde).

Srpska puška teško se vraća na vrh liste proizvoda koje Srbija izvozi, ali je neprikosnoveno na čelu liste najvećih poreskih dužnika.

"Zastava oružje" ima najviši poreski dug među aktivnim dužnicima – čak 7,4 milijarde dinara. Slede je fabrike iz istog sektora – valjevski "Krušik" i trstenička "Prva petoletka". U prvu petorku su ušle i "Borba" i "Luka Beograd".

Prvi čovek nacionalnog dužničkog rekordera kaže da je gotovo polovina duga zapravo kamata i da je izlaz – samo jedan.

Direktor "Zastava oružja" Rade Gromović kaže da je modalitet da se ta dugovanja konvertuju u ulog države u preduzećima odbrambene industrije Srbije. 

A da bi do toga došlo, država je kao uslov postavila ono što bi trebalo da bude normalno – da preduzeća namenske industrije plaćaju svoje obaveze prema radnicima.

"Od aprila u punoj meri plaćamo poreze na isplaćene zarade, od ovog meseca krećemo sa uplatama fondu PIO – dakle 'Zastava oružje' će isplaćivaće bruto zarade, odnosno izmirivaće sve obaveze prema državi", kaže Gromović.

Velikih dužnika ima i među preduzećima u privatizaciji ili restrukturiranju – i tu je jedna "Zastava" na prvom mestu – "Zastava automobili". Slede "Simpo", kruševački "14. oktobar", pa zatim "Mostogradnja" i "Jagodinska pivara".

Dvema "Zastavama" ovo nije prvi put da su na čelu ovih neslavnih lista u čijim se vrhovima retko dešavaju promene. Ipak, dve i po godine nakon prve objave imena dužnika, Poreska uprava tvrdi da je rezultat postignut.

Mira Stanojev iz Poreske uprave kaže da ukoliko se poredi period od kada je krenula objava spiska poreskih dužnika, može se zaključiti da se dug aktivnih obveznika smanjuje. 

"Nije ovo stub srama za Poresku upravu nego u odnosu na treća lica sa kojima obveznici posluju, tako da i sa te strane oni dovode sebe u neku nepriliku ukoliko će ostati poreski dužnici neki duži vremenski period", kaže Mira Stanojev.

Ovakav stub srama pozajmljen je od zemalja koje su uspešnije u naplati poreza, a naša Poreska uprava svoje liste ažurira tri puta godišnje, dok na primer susedna Rumunija to radi jednom godišnje.

U međuvremenu je "Luka Beograd" demantovala izveštaj Poreske uprave. U saopštenju se navodi da je firma uvek u tačnim iznosima i bez kašnjenja besprekorno izmirivala sve svoje obaveze i da spada u najveće i najažurnije poreske platiše.

"Ne može se govoriti o bilo kakvoj poreskoj utaji ili evaziji, već je Poreska uprava smatrala da treba da oporezuje transakcije za koje smatramo da nisu oporezive", piše u saopštenju. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво