Читај ми!

Kosovo, odložena sednica skupštine

Predsedavajuća skupštine Kosova Fljora Brovina odložila je sednicu parlamenta zakazanu za sutra, javili su elektronski mediji u Prištini. Datum nove sednice nije određen.

Fljora Brovina je "zbog delikatne situacije" naložila sekretarijatu skupštine da obavesti poslanike o odlaganju sednice skupštine.

Sutra je trebalo da bude nastavljena konstitutivna sednica kosovske skupštine, kako bi stranke po treći put pokušale da izaberu predsednika i pet podpredsednika parlamenta.

Ustavni sud je prethodno saopštio da DPK, sa najviše poslanika ima pravo da delegira kandidata za predsednika skupštine. Međutim ta stranka na prethodna dva zasedanja nije imala 61 poslanički glas, koliko je potrebno za izbor predsednika parlamenta.

Sa druge strane, postizborna koalicija sastavljena od četiri stranke tvrdi da ima dovoljno glasova poslanika za izbor svog kandidata za predsednika skupštine, ali nema pravo da ga predloži, ukoliko se sa tim ne složi DPK.

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga u dva navrata je u poslednja tri dana razgovarala sa predstavnicima najjačih stranaka kosovskih Albanaca, zatraživši da otvore diskusiju o mogućem rešenju institucionalne blokade u koju je Kosovo zapalo.

Iz DPK poručuju da imaju dobru volju da razgovaraju o izlasku iz blokade, dok postizborni blok odbija da razgovara, tvrdeći da ima većinu za izbor novog rukovodstva skupštine i vlade.

Parlamentarni izbori na Kosovu održani su 8. juna. Od tada čeka se na izbor novog skupštinskog rukovodstva i nove vlade.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво