Читај ми!

Život u neprijateljskom okruženju

Goraždevac je jedino srpsko selo koje je opstalo u Metohiji od dolaska međunarodnih snaga na Kosovo i Metohiju. Od albanskih napada selo su tada odbranili meštani, njih stotinak. Zahvaljujući tome u Goraždevcu danas živi oko hiljadu Srba.

Meštane Goraždevca život u neprijateljskom okruženju, napadi, ali ni ubistvo dece na Bistrici pre 11 godina nije nateralo da odu iz Metohije.

Marina Dašić iz Goraždevca rekla je da pokušavaju da pronađu sopstveni mir, da se ceo narod složi kao jedna porodica, jer su oko njih ljudi za koje znaju šta im misle.

Rada Pavlović kaže da su deca sigurna jedino u školskom dvorištu i da je to jedino mesto gde roditelji mogu da ih puste bez brige.

U svom ataru Goraždevac ima više od 500 hektara zemlje. Iako žive od poljoprivrede, deo zemlje ne mogu da obrađuju jer su je uzurpirale komšije Albanci.

Ranko Zdravković iz opštine Peć kaže da opstaju na tim prostorima zbog grobova, zbog dece, i da ne žele da napuste srpsku zemlju na kojoj su grobovi i mladih i starih.

Najstarija crkva brvnara na Balkanu nalazi se u centru sela.

Sveštenik Jugoslav Marjanović rekao je da je na Crkvi rođenja Presvete Bogorodice u Peći  potrebno sanirati krov koji prokišnjava, a da Crkvena opština ne sme sama da radi na sanaciji jer je crkva pod zaštitom države.

Tu je i stara škola, u kojoj se odvija nastava i za osnovce i za srednjoškolce.

Direktor OŠ "Janko Jovićević" u Goraždevcu Milivoje Zdravković rekao je da deca odavde odlaze uglavnom u Kosovsku Mitrovicu na fakultet. Prema njegovim rečima, u Goraždevcu su doskoro bile i tri srednje škole, ali je zbog manjka učenika jedna zatvorena.

Pećka patrijaršija u blizini, koju neprekidno nadgleda kosovska policija, čini njihov opstanak podnošljivijim. U nju odlaze kada im je teško, ali i kada je potrebno da pomognu na manastirskom imanju. U centru Peći živi samo porodica Folić, i u obnovljenoj crkvi dvojica sveštenika sa porodicama.

Sveštenik Crkve usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja u Peći Slobodan Marković rekao je da život u Peći nije sjajan, da je na samom ulazu u crkvu kosovska policija koja nadgleda situaciju 24 sata.

U opštini Peć Srbi žive u još četiri sela – Ljevoši, Sigi, Brestoviku i Belom Polju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво