Janjić: Pred sudom više stotine članova OVK

Politički analitičar Dušan Janjić ocenjuje da je izveštaj šefa istražnog tima EU Klinta Vilijamsona o trgovini ljudskim organima korektan, da dobro je što se točak pravde pokrenuo. Janjić očekuje da će se biti procesuirano više stotina bivših pripadnika tzv. OVK, uključujući i nekoliko bivših komandanata.

Politički analitičar Dušan Janjić kaže da izveštaj Klinta Vilijamsona o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji potpuno pratio navode Dik Martija i da ono što je nađeno nije dovoljno za procesuiranje. Ističe da je javnost u Srbiji očekivala dokaze i suđenja pripadnicima bivše OVK, posebno Hašimu Tačiju. Poručuje da još nije isključeno da će se to i desiti.

"Ako se nađu novi dokazi nije isključeno da bar jedan od deset slučajeva koje spominje Vilijamson bude procesuiran. Trgovina organima je priča o nestanku nekih ljudi i prodicama nestalih ovaj izveštaj ne rasvetljava istinu o sudbini njihovih najmilijih", rekao je Janjić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Kaže da je, s druge stane kosovska javnost potpuno iznenađena izveštajem i da je dobro što se točak pravde pokrenuo krenuo ka sudu. Očekuje da optužnice, kako je najavio Vilijamson, budu podignute sledeće godine.

"Još uvek birokratija EU nije rešila pitanje jedinice u Briselu, jer istražna jedinica treba da bude zbog bezbednosti dislocirana sa Kosova. Za sada ima više ideja nego rešenja. Ideja je da Kosovo ima svoj specijalni sud za ratne zločine ali za to moramo imati ustavne promene, ali pošto se želi početak suđenja pre ustavnih promena očigledno je da će ona početi uz pomoć video mosta", rekao je Janjić.

Rezultat suđenja, smatra Janjić, neće biti suštinska izmena odnosa međunarodne zajednice prema prošlosti, te da će u istoriji ostati zabeležno da je OVK bila gerilska formacija koja je činila i zločine. 

Komentarišući političku situiaciju na KiM, odnosno poteškoće u formiranju Vlade u Prištini, kaže da je Srbima najbolje da sačekaju da se Albanci dogovore i raščiste svoje račune.

"Srbima odgovara da situacija bude stabilna jer u nestabilnoj političkoj atmosferi su oni bezbednosne žrtve. Dobro je da Kosovo dobije stabilnu Vladu kako bi se promenio ustav i dobile čvršće garancije za Srbe i njihovu imovinu", kaže Janjić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво