Читај ми!

Gasni "rulet" EU i Rusije

Dug Ukrajine za gas ne sme da bude razlog za obustavu isporuka Evropi, kažu u Evropskoj komisiji. Sofija poručuje da će ispuniti odluke Evropske komisije, ali i ističe da je Rusija strateški partner Bugarske. Od gasovoda "Južni tok" ne žele, kažu, da odustanu.

Ruski predsednik Vladimir Putin ponovo je upozorio na moguće probleme u isporukama gasa Evropi ako za mesec dana Ukrajina ne plati dug za gas. Zvanični Brisel u pismu Putinu apeluje na "Gasprom" da ne zavrće gasne slavine.

Dug Ukrajine za gas ne sme da bude razlog za obustavu isporuka Evropi, veruju u Evropskoj komisiji. Tako su pismom ruskom predsedniku odgovorili na upozorenja koja danima stižu iz Moskve.

"Upućujemo vam snažan apel da se uzdržite od te mere, zavrtanja gasnih slavina, koja bi dovela u sumnju vašu želju da vas vide kao pouzdanog snabdevača Evrope", rekao je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Prema njegovim rečima, Evropska unija je spremna da razgovara sa Rusijom i Ukrajinom o svim problemima u vezi sa snabdevanjem gasom i nađe kratkoročno i dugoročno rešenje, što uključuje i novi dogovor o cenama.

Zbog sve većih pritisaka, i pojedine članice Unije su na klackalici između Brisela i Moskve.

Zvanična Sofija poručuje da će ispuniti odluke Evropske komisije, ali istovremeno ističe i da je Rusija strateški partner Bugarske.

Od gasovoda "Južni tok" ne žele, kažu, da odustanu jer taj gasovod zemlji donosi višemilionsku korist i radna mesta.

Ministar ekonomije i energetike Bugarske Dragomir Stojnev upitao je zašto se, na primer, ne zaustavi isporuka gasa "Severnim tokom".

"To je direktna mera protiv Rusije. Zašto da ne? Ali, to je 'Južni tok' koji treba da bude žrtvovan. Ne. Bugarska i ova vlada brane svoje nacionalne interese. Borićemo se da se taj projekat realizuje", kaže Stojnev.

Negiraju i navode pojedinih medija da je to što su razmontirali prve zavarene cevi za trasu gasovoda kroz Bugasku, znak odustajanja od projekta.

Gradonačelnik opštine Medkovets u Bugarskoj Vencislav Kudkudeiski kaže da su preko zime sklonili cevi za "Južni tok" na bezbedno mesto. "Bilo bi nerazumno trošiti novac za obezbeđenje, jer je projekat u samom začetku i nema drugih objekata", rekao je Kudkudeiski.

Za energetsku stabilnost i Srbiji su potrebni novi gasovodi, podsećaju u resornom ministarstvu. Paralelno sa "Južnim tokom", kažu, rade i na gradnji gasovoda Niš-Dimitrovgrad, vrednog oko 60 miliona evra.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара