Читај ми!

Grčka, novinar oslobođen optužbi

Sud u Grčkoj oslobodio novinara Kostasa Vaksevanisa u ponovljenom procesu za kršenje zakona o privatnosti, pošto je objavio više od 2.000 imena bogatih sunarodnika s novcem u švajcarskim bankama.

Grčki novinar Kostas Vaksevanis oslobođen je u ponovljenom procesu optužbi za kršenje zakona o privatnosti, pošto je objavio više od 2.000 imena bogatih Grka s novcem u švajcarskim bankama.

Vaksevanis je prošle godine oslobođen optužbi, ali je državni tužilac uporno tražio ponovno suđenje na višem sudu, jer su se, kako je rekao, pojavili novi dokazi u tom slučaju.

"Lagardinu listu" od 2.059 imena Grka s računima u švajcarskoj banci HSBC, koje bi trebalo ispitati zbog moguće utaje poreza, uručile su 2010. godine Grčkoj francuske vlasti.

Kristin Lagard, sadašnja šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), u to vreme je bila francuska ministarka finansija, naveo je Rojters.

Slučaj Vaksevanis privukao je pažnju svetske javnosti i razljutio Grke koji optužuju više uzastopnih vlada da se nisu izborile s utajivačima poreza, dok primenjuju mere štednje na sve ostale.

U julu, grčki poslanici glasali su za podizanje optužnice protiv bivšeg ministra finansija Jorgosa Papakonstantinua, pošto su tužioci otkrili da su imena troje njegovih rođaka uklonjena s liste.

Odluku suda da oslobodi Vaksevanisa optužbi pozdravila je predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović, naglasivši da bi grčke vlasti trebalo da ga zaštite i omoguće mu da se bavi istraživačkim novinarstvom.

Mijatovićeva je istakla da "privatnost nikada ne treba da bude razlog da se spreči objavljivanje podataka od javnog značaja" i da je ključno da novinari mogu da obavljaju svoj posao bez straha od kažnjavanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије