Sirija
Sirija

Sirija, službeno Sirijska Arapska Republika je država u jugozapadnoj Aziji na Bliskom istoku. Na zapadu 180 km dugom obalom izlazi na istočno Sredozemlje, a graniči na sjeveru s Turskom, na istoku s Irakom, na jugu s Jordanom, na jugozapadu s Izraelom te na zapadu s Libanonom.

Zemlja se sastoji od nekoliko regija: uske obalne nizine, planinske zone (Nusayriya na sjeveru, Anti-Libanon, u kojem se nalazi najviši vrh, 2.814 m visoki Šajh, na jugu) na koju se prema istoku nastavlja brežuljakasta visoravan s malo padalina i vrlo oskudnom vegetacijom. Kroz istočni dio zemlje protječe rijeka Eufrat čije se vode koriste za natapanje.

Sirija je zemlja smještena u jugozapadnoj Aziji. Veliki dijelovi zemlje su pustinja i polupustinja. Njezin se teritorij može podijeliti na nekoliko dijelova. Uz 180 km duge obale Sredozemnog mora nalazi se ravnica široka oko trideset kilometara. Paralelno uz obalnu ravnicu pruža se lanac planina Jabbal al Nusayiriyah; a na njih se južno nastavljaju Anti-Libanonske planine gdje se nalazi i najviši vrh Sirije, 2814 metara visoki Hermon. U jugozapadnom dijelu Sirije nalazi se Golanska visoravan koja je trenutno pod Izraelom. Većinu južnog dijela Sirije zauzima Sirijska pustinja koja je praktički prostrana visoravan. Ostatak zemlje nalazi se na izdignutom platou (nižem od Sirijske pustinje) koji je u većem dijelu dio zaravnjenog prostora zvanog Al Jazirah. Na platou se nalazi i najveće sirijsko jezero al-Asad na najvećoj sirijskoj rijeci Eufratu, te drugo po veličini jezero Nuzayzah.

Eufrat je najvažnija i najveća rijeka u Siriji. Nije plovna, ali je njeno značenje veliko zbog natapanja. Ona je osnova Sirijske poljoprivrede. Osim Eufrata važne su tekućice Orontes i Khabur.

Najvažniji grad na sirijskoj obali je Latakija (Al-Ladiqiyah). To je i najveća luka. Izlaz na Sredozemno more daje Siriji na geostrateškoj važnosti i pogoduje razvoju gospodarskih grana vezanih uz more.

Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

ZVANIČNICI SEVERNE KOREJE U POSETI IRANU Pre toga obišli Moskvu i Siriju

Delegacija Severne Koreje, predvođena ministrom za međunarodnu trgovinu Jun Džong Hoom, boravi u poseti Iranu, prenela je danas severnokorejska državna agencija KCNA.

Izvor: Blic, 24.Apr.2024, 07:13

Detaljnije >>

SAD TRAŽE OD IRAKA DA ZAŠTITE AMERIČKE TRUPE "Ako se napadi na vojnu bazu nastave - uzvratićemo"

Vojska Sjedinjenih Američkih Država pozvala je danas vladu Iraka da brani američke trupe u toj zemlji i Siriji posle neuspelih napada proiranskih militantnih grupa na američku vojnu bazu.

Izvor: Blic, 24.Apr.2024

Detaljnije >>

Fotografija ne prikazuje iranske kamione sa naoružanjem koje prelaze granicu sa Sirijom

Fotografija konvoja kamiona za koje se tvrdi da su poslati iz Irana sa „raznim vrstama oružja”, ne prelaze granicu između Iraka i Sirije, niti je nastala ovog meseca, već u aprilu...

Izvor: Istinomer.rs, 23.Apr.2024, 16:27

Detaljnije >>

Raste broj žrtava prirodnih katastrofa

Raste broj žrtava prirodnih katastrofa

U svijetu su prošle godine od elementarnih nepogoda život izgubile 86.473 osobe. To je 35% više u odnosu na prosjek u...

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Apr.2024, 18:01

Detaljnije >>

Izvršen raketni i napad dronom na Amerikance

BAGDAD - Američke snage u Iraku i Siriji u protekla 24 časa suočile su se sa raketnim i napadom dronom, izjavili su danas irački bezbjednosni izvori i američki zvaničnici.

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Apr.2024

Detaljnije >>

U poslednja 24 sata izvršena dva napada na snage SAD u Iraku i Siriji

U poslednja 24 sata izvršena dva napada na snage SAD u Iraku i Siriji

Američke snage u Iraku i Siriji napadnute su raketama i eksplozivnim dronom, u poslednjih manje od 24 sata, rekli su danas pripadnici iračkih i američkih bezbednosnih snaga za Rojters.. Najmanje jedan naoružan dron ciljao je bazu Ain al-Asad, u kojoj se nalaze američke trupe u zapadnoj iračkoj pokrajini Anbar, rekao je američki zvaničnik. Nakon toga, sa severa Iraka ispaljeno je pet raketa ka bazi američkih snaga u Rumalinom, na severoistoku Sirije u nedelju.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Apr.2024

Detaljnije >>

"ARMSTRONG ARAPSKOG SVETA" Umro jedini sirijski astronaut: Muhamed Faris preminuo od srčanog udara

Jedini sirijski astronaut Muhamed Faris, poznat i kao ''Armstrong arapskog sveta'', preminuo je u egzilu u turskom gradu Gacijantep od posledica srčanog udara, preneo je danas Si-En-En.

Izvor: Blic, 22.Apr.2024

Detaljnije >>