Читај ми!

Savet Evrope pomaže integracije

Srbija bi trebalo da učini dalji napredak u reformama u sistemu pravosuđa, merama protiv korupcije i zaštiti manjina, rekao generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland u Beogradu. On očekuje da će do kraja godine biti ispunjeni uslovi za utvrđivanje datuma poetka pregovora o prikljuenju Srbije Evropskoj uniji.

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland sastao se sa predsednikom Borisom Tadićem, ministrom inostranih poslova Vukom Jeremićem, predsednicom Skupštine Slavicom Đukić Dejanović i sa šefom delegacije Narodne skupštine pri Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Dragoljubom Mićunovićem.

Predsednica Skupštine istakla je u razgovoru sa Torbjornom Jaglandom da u sprovođenju izbora na Kosovu i Metohiji treba imati u vidu Ustav Srbije, Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, kao i prisustvo međunarodnog faktora.

Kako je navedeno u saopštenju kabineta predsednice parlamenta, Jagland je pokazao veliko interesovanje za niz pitanja, a posebno za raspisivanje izbora u Srbiji, i to sa aspekta izbora na Kosovu i Metohiji.

Generalni sekretar Saveta Evrope, kako se navodi u saopštenju, smatra da bi Srbija trebalo da učini dalji napredak u reformama u sistemu pravosuđa, u merama protiv korupcije i zaštiti manjina.

Jagland je rekao da je zadovoljan što je Srbija dobila status kandidata za ulazak u EU i naglasio da je Parlamentarna skupština SE u Rezoluciji 1858 ocenila da je Srbija učinila značajan napredak u ispunjavanju svojih obaveza od poslednje Rezolucije iz 2009. godine.

On je istakao da očekuje da će do kraja godine biti ispunjeni uslovi za utvrđivanje datuma početka pregovora o priključenju Srbije Evropskoj uniji.

Reforma pravosuđa mora bolje

Jagland je na sastanku sa predsednikom Odbora za inostrane poslove republičkog parlamenta i šefom stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Dragoljubom Mićunovićem u Domu Narodne skupštine rekao da je dobijanje statusa kandidata potvrda privrženosti Srbije evropskoj ideji i čvrstog opredeljenja za punopravno pridruživanje zajednici evropskih naroda.

"Podrazumeva se, međutim, da su zemlje koje počinju pregovore sa EU prethodno ispunile visoke standarde Saveta Evrope, prevashodno u oblasti vladavine prava, koji važe za sve članice EU", rekao je Jagland, saopšteno je iz republičkog parlamenta.

On je napomenuo da iz Izveštaja Monitoring komiteta Saveta Evrope za Srbiju za prošlu godinu proizlazi da reforma u oblasti pravosuđa nije završena i da je neophodan dalji napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Mićunović je rekao da je Izveštaj Monitoring komiteta o Srbiji objektivan i strog, kao i da je Srbija očekivala ukidanje monitoringa, do čega nije došlo.

"Svesni smo da reforma pravosuđa nije završena, iako je učinjen korak napred u odnosu na zatečeno stanje i da u toj oblasti mora još dosta da se uradi, a pre svega da se otklone uočene nepravilnosti na koje je ukazao Monitoring komitet Parlamentarne skupštine", napomenuo je Mićunović.

Jagland je predstavio izveštaj "Živeti zajedno: Različitosti i slobode u Evropi 21. veka" u Domu Narodne skupštine.

Jagland se sastao i sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem.

Jeremić i Jagland ocenili su da će Savet Evrope imati značajnu ulogu u daljim evropskim integracijama Srbije, a Jeremić je poručio da će se Srbija snažno usprotiviti, diplomatskim sredstvima, bilo kakvom pokušaju učlanjenja Kosova u tu organizaciju.

"Nema govora o bilo kakvom članstvu Kosova i Metohije. Savet Evrope je organizacija koja okuplja države, dakle, Kosovu tu nema mesta," istakao je Jeremić.

Jeremić je izjavio da je Srbija u intenzivnoj komunikaciji sa svim državama kako dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova ne bi bio pogrešno protumačen i da bi države nastavile da podržavaju taj proces time što neće menjati stav prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova.

Jagland je poručio da treba dati šansu "pozitivnom i konstruktivnom procesu" koji se odvija između Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije.

"Dajmo tom procesu šansu za napredak, umesto da iznosimo pitanja koja bi mogla da idu nauštrb tog procesa", rekao je Jagland i dodao da taj proces treba da se odvija "korak po korak, u pravom pravcu".

Jagland je istakao da će Savet Evrope nastaviti da podržava dijalog Beograda i Prištine na pragmatičan i nepolitički način, na nivou eksperata.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво