Haos u Rimu

Najmanje 40 demonstranata i 50 policajaca povređeno u velikim neredima u Rimu, koji su izbili pošto je italijanski premijer Silvio Berluskoni "preživeo" glasanje o nepoverenju vladi. Demonstracije i u drugim italijanskim gradovima.

Italijanski premijer Silvio Berluskoni "preživeo" je glasanje o nepoverenju u Poslaničkom domu parlamenta. Međutim, još dok su se poslanici izjašnjavali o poverenju vladi, na ulicama Rima izbili su neredi u kojima je povređeno 40 demonstranata i 50 policajaca.

Najvećim sukobima na ulicama Rima u poslednjih nekoliko godina prethodile su demonstracije na kojima je oko sto hiljada studenata protestovalo zbog reforme visokog obrazovanja, a do sukoba je došlo kada je glasanje u Donjem domu parlamenta počelo.

Glavna ulica Via del Korso, koja se proteže kroz istorijski centar, u blizini Berluskonijeve kancelarije i sedišta najluksuznijih prestoničkih prodavnica, bila je poprište bitke, obavijena dimom, suzavcem i sa puno ljudi krvavih lica.

Najmanje 22 demonstranta su zadržana u bolnici, uglavnom zbog modrica i posekotina.

Demonstranti su palili privatne automobile i vozila policije, prevrtali teške kante za otpatke i tako sprečavali vatrogasce da gase vatru, dok je policija rasterivala demonstrante suzavcem.

"Rim je danas ponižen nasiljem kakvo se ovde nije dogodilo godinama, sramno i bez ikakvog opravdanja: ovakve stvari više ne mogu da se tolerišu", rekao je gradonačelnik Rima Đani Alemano, koji je iz redova Berluskonijeve stranke.

Reforma obrazovanja, zbog koje je stotine hiljada studenata izašlo na ulice, predviđa spajanje malih fakulteta, ulazak stručnjaka van univerziteta u administrativne savete fakulteta, kao i skraćenje mandata rektorima.

Politički uvod u nerede bilo je glasanje u kojem je italijanskom premijeru poverenje poklonilo 314 poslanika, za smenu kabineta se izjasnilo njih 311, dok su dva poslanika bila uzdržana.

Ocenjuje se da je ishod glasanja odlučilo troje poslanika stranke Đanfranka Finija, koji nisu poslušali stav te partije da se glasa protiv vlade.

Važnost glasanja pokazuje i to što je jedna žena, poslanik stranke Finija, došla da glasa, iako je u devetom mesecu trudnoće, a do parlamenta je dovezena ambulantnim kolima.

Tuča i u parlamentu

Tokom glasanja o poverenju izbila je i manja tuča poslanika vladajuće koalicije i opozicije, ali su veće incidente sprečili ostali poslanici, prenosi agencija Ansa.

Potukli su se poslanici vladajuće stranke Narod slobode, Fabija Granate i Đorđa Kontea, i stranke Đanfranka Finija.

Jedan od poslanika vladajuće koalicije uzviknuo je ka Finiju: "Sve se ovo događa zahvaljujući tebi".

"Bez obzira na današnji rezultat i na kupovinu glasova, jedna stvar je sigurna: nemate više većinu da vladate. Sviđalo vam se to ili ne, došli ste do zadnje linije svoje političke karijere", rekao je sa govornice poslanik opozicije Antonio di Pjetro.

Osim u Rimu, protesti su danas održani u još nekoliko italijanskih gradova. U Palermu su studenti, na kratko, blokirali aerodrom i zauzeli pistu za sletanje, dok je druga grupa najpre zauzela prugu, a potom se uputila ka luci.

Studenti su u Milanu najpre ušli u sedište Berze, a potom su ispred te zgrade bacali petarde i uzvikivali parole protiv reforme visokog školstva. Demonstracije su održane i u Bariju, Napulju i Torinu.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије