Grčki mediji: Kocijas se dvoumi da li da poseti Skoplje

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke razmatra da li šef diplomatije Nikos Kocijas treba da poseti Makedoniju posle, kako se navodi, najnovije "provokacije makedonskih zvaničnika u vezi sa mapom 'velike Makedonije'", javila je MIA pozivajući se na grčki portal "Njuz 24/7".

"Odluka ministra da poseti Skoplje krajem avgusta, kako je ranije obećao na sastanku sa kolegom Nikolom Dimitrovim u Atini, preispituje se nakon najnovijeg napada na Grčku na jednom skupu u Torontu kojem su prisustvovali zvaničnici vlade iz Skoplja", navodi ovaj grčki portal.

Atina je, kako se podsća, 16. avgusta optužila makedonsku vladu za kršenje privremenog sporazuma iz 1995. godine nakon što je makedonski konzul navodno obratio na jednoj manifestaciji u Torontu "govoreći ispred pozadine na kojoj su bili iredentistički simboli i mape".

"Osuđujemo učešće generalnog konzula FJRM u Torontu Jovice Palačevskog na jednom iredentističkom skupu, učešće koje predstavlja još jedno kršenje od strane FJRM privremenog sporazuma koji zahteva uzdržavanje od svake akcije koja podržava teritorijalne pretenzije", navedeno je tada.

Na pozadini bine odakle je Palačevski govorio bili su "iredentistički simboli i mapa FJRM koja uključuje grčku teritoriju", navedeno je u saopštenju grčkog ministarstva spoljnih poslova.

Atina podseća da nova makedonska vlada želi nov početak u odnosima sa Grčkom, ali da uprkos promeni rukovodstva "izgleda da iredentizam nastavlja da bude dominantna državna ideologija i svakodnevna politička praksa u Makedoniji.

Takođe se dodaje da "odricanje od iredentizma, poštovanje granica i praktično pridržavanje principa dobrosusedstva predstavljaju neophodne uslove za ostvarivanje evroatlantskih aspiracija Makedonije".

Makedonsko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je potvrdu Kocijasove namere da poseti Makedoniju 31 avgusta, a konačan odgovor iz Atine još nije stigao, prenosi portal 24/7.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво