Eva Ras
Eva Ras

Eva Ras pravo ime Eva Marija Balaš Stević je srpska glumica, slikarka i književnica, po nacionalnosti je Mađarska jevrejka rođena u Subotici 1941. godine.
Tih ratnih godina je bila prinuđena da se seli iz mesta u mesto i da se skriva sa familijom kako bi preživeli strahote rata. Bila je dete razvedenih roditelja i vrlo je slabo viđala oca, tek kada je napunila 22. godine otac se vratio u njen život, ona ga je sa ponosom predstavljala i volela još više.

U Beograd je stigla posle završene gimnazije 1959. godine u nameri da završi likovnu akademiju međutim nije prošla prijemni ispit. Kasnije je upisala pozorišnu akademiju, najbolja je bila u recitovanju. Diplomirala je na akademiji za pozorište, film, radio, i televiziju u Beogradu. Prvi novac zaradila je čuvajući slike na Oktobarskom salonu novac je potrošila na nove cipele i šampite. Eva je upoznala svog budućeg supruga slikara i velikog umetnika Radomira Stevića Rasa istog dana kada je diplomirala.

Udala se posle samo par dana zbližavanja sa njim. Upoznali su se u lokalnoj kafani preko zajedničkog prijatelja često je Ras govorio kako je uživao gledajući Evu u pozorištu i da je osećao da će sa njom provesti svoj život. 1964. godine je sa suprugom osnovala Teatar nacionalne drame gde su se izvodile drame domaćih pisaca. Živeli su život iz bajke ali je vremenom on postao trn u oku režimu i komunistima tako su i započele komplikacije u njihovim životima i teški dani. Kada je Evin suprug preminuo 22. novembra 1982. godine sa previše ožiljaka na srcu od malih srčanih udara koje je preživljavao zbog nepravdi koje su mu se dešavale. Saslušanja, progoni, nemaština, sve je to uticalo na Evu da bude još jača i suprotstavi se nepravdi glumom.

Ipak najveću tragediju Eva je doživela kada je njena ćerka Kruna preminula u Parizu u 24. godini. Njena ćerka je bila najmlađa srpska spisateljica koja je objavila tri književna remek dela.

Eva je glumila u preko osamdeset filmova i serija a njene najpoznatije uloge su odigrane u: Zemljaci, Biće skoro propast sveta, Ljubav na seoski način, Babino unuče, Bolji život, Vuk Karadžić, Sivi dom, Lepota poroka, Otac na službenom putu, Vizantijsko plavo, Srećni ljudi, A sad adio, Jesen stiže dunjo moja, Gorki plodovi, Bela lađa, Zvezdara.

Eva Ras se bavi slikanjem više od tri decenije, objavljivala je romane, poeziju i zbirku pripovedaka, prvu knjigu je napisala 1972. godine Nemoj da grakćeš za mnom na stepeništu da sam najlepši, dok su knjige: Divlji jaganci, Siva žena, Davna vremena, Kuća na prodaju, Sa Evom U raj, bile prodate u roku. Iza sebe ima dvadeset napisanih romana i zbirke pesama. Neke od njenih slika nalaze se u kolekciji čuvenog tvorca Majkrosofta Bila Gejtsa. Izlagala je u zemlji i inostranstvu svrstavaju je u slikare marginalne i naivne umetnosti. Neke od njenih najlepših slika su Monahinja Jefimija, Svetlosti Severa, Sv Đorđe na plavom konju, Ana Karenjina, Božija svetlost, i Mesečeva planina na Madagaskaru. Bila je učesnica treće sezone rijaliti programa Farma 2010.

Dobitnica je i svih većih književnih nagrada:
Zlatno pero 2001, Kočićeva knjiga 2003, Zlatni Liber 2003, Uspon godine 2005, Nagrada Bejahada 2007, Plamen strasti 2010, Međunarodna nagrada poezije u Bugarskoj 2012.

Tri njene knjige su prevedene na engleski jezik. Evin citat kroz život jeste da su Ljubav i Vera glavni pokretači kroz život, velika glumica i umetnica je nesalomiva, Eva je primer hrabre i uspešne žene. Ova dama uvek svojom pojavom odiše mirom i harmonijom.

Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

"Kako je nestala Danka? Ja nikad nisam išla bez pratnje" Eva Ras je svoju ćerku sahranila, a o nestanku devojčice iz Bora poručila OVO

Ušli smo u treći dan potrage za dvogodišnjom Dankom, od koje i dalje nema ni traga ni glasa.

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Mar.2024, 19:13

Detaljnije >>

"Smešna je" Eva Ras udarila na Mirjanu Bobić Mojsilović - Marina Abramović nije umetnica, a Konstrakta jeste?

Izlaganje poznate književnice glumicu je navelo da da svoj sud o umetnosti i tome ko je "umetnica".

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Mar.2024

Detaljnije >>

Danas je Sveta prepodobnomučenica Evdokija: Eva Ras vidi u njoj pokojnu ćerku Krunu - Bol i jecaji neutešne majke

Srce je slomljeno od tog trenutka kada je izgubila...

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Mar.2024

Detaljnije >>

Danas je Sveta prepodobnomučenica Evdokija: Eva Ras vidi u njoj pokojnu ćerku Krunu - Bol i jecaji neutešne majke

Danas je Sveta prepodobnomučenica Evdokija: Eva Ras vidi u njoj pokojnu ćerku Krunu - Bol i jecaji neutešne majke

Srce je slomljeno od tog trenutka kada je izgubila.... Sudbina naše legendarne glumice Eve Ras, koja je doživela veliku porodičnu tragediju i koja je obeležila ceo njen život, a od koje se nikad nije oporavila, nadaleko je poznata. Njen suprug vrlo rano preminuo, a za njim zatim je preminula i njena ćerka jedinica. Eva je sve porodične uspomene i fotografije sakrila, te se ne mogu videti kod nje u stanu, a od tada uvek nosi isključivo crnu garderobu. Eva ne...

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Mar.2024, 23:23

Detaljnije >>

"OTIŠLA SAM KOD ADVOKATA, ĆAO" Naša glumica zatekla muža u prevari, pa ga šutnula - Sve ispričala PRED KAMERAMA

Glumica Eva Ras svojevremeno je pred kamerama priznala da se od bivšeg muža razvela jer joj je bio neveran.

Izvor: Blic, 14.Mar.2024

Detaljnije >>

"Ja bih Jovani Jeremić ZABRANIO" Na račun voditeljke iznete ŽESTOKE OSUDE: Oglasila se Eva Ras

Ona je otvoreno odgovorila na osude.. Glumica Eva Ras nas društvenoj mreži Fejsbuk javno je sa svojim pratiocima podelila poruku u kojoj se obratila glumcu Milanu Vasiću. On je svojom izjavom o voditeljki Jovani Jeremić, našu poznatu glumicu naveo na iznošenje svog ličnog doživljaja o njegovom oglašavanju, a zatim se prisetila i izjave hrvatske književnice Vedrane Rudano Jevrejima. - Milan Vasić glumac ovdašnji izjavi...

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Mar.2024, 15:01

Detaljnije >>