Gasprom
Gasprom

Gasprom njeft budući vlasnik 51 odsto Naftne industrije Srbije je peta najveća kompanija po proizvodnji i preradi nafte u Rusiji, a naziva se i naftno oružje državnog Gasproma koji poseduje u kompaniji 80 odsto svih akcija.
Gasprom je u najvećem preuzimanju na ruskom tržištu septembra 2005. godine od Romana Abramoviča kupio Sibnjeft za oko 11 milijardi dolara. Ruski milijarderi Roman i Boris Berezovski zbog neslaganja sa režimom dobijaju politički azil u Engleskoj devedesetih, gde je privatizovan Sibnjeft, kupovinu kompanije smatraju namerom ruske države da povrati kontrolu nad energetskim resursima.

Gasprom njeft poseduje izvore gasa i nafte, i dozvole za istraživanje u oblastima Jamalo, regionima Omska i Tomska, kao i na Čukotki. Kontroliše i rafinerije u Moskvi, Moziru, Nojabrsku, i Omsku, koje proizvode 32,7 miliona tona naftnih derivata godišnje, a poseduje i 1.800 benzinskih stanica. Gasprom njeft je kupio 50 odsto Tomsknjefta, firme sa sopstvenom proizvodnjom nafte i rafinerije nafte u Moskvi. Formirao je i zajedničke firme sa Lukojlom, američkim Ševronom, i konzorcijumom ruske Tjumenske naftne kompanije, i britanskog BP. Sa Lukojlom radi na projektima istraživanja i eksploatacije nafte i gasa, a sa Tnk Bp i Ševronom na istraživanju nafte.

Gasprom je osnovan 1995. godine predsedničkim dekretom Borisa Jeljcina pod nazivom Sibnjeft, Sibnjeft je spojio najveći ruski kompleks za preradu nafte u Omsku, pogone za proizvodnju nafte i gasa u Nojabrsku, pogon za geološka istraživanja. Sibnjeft je dva puta pokušavao da ozvaniči saradnju sa Jukosom, kako bi stvorili najveću naftnu kompaniju Jukos Sibnjeft. Prvi pokušaj 1998. godine je propao zbog neslaganja rukovodstva između kompanija. 2003. Godine je pokušana opet saradnja, ali je Sibnjeft odustao pošto je federalna vlada uhapsila direktora Jukosa, zbog utaje poreza kasnije je bankrotirao, a imovina je rasprodata.

Posle preuzimanja od Gasproma Sibnjeftu je promenjeno ime u Gasprom njeft, Eni njeftgas, zajedničko preduzeće italijanskih kompanija Eni i Enel, prilikom druge aukcije Jukosove firme deo je otkupio Sibnjeft od 20 odsto. Sredinom aprila 2007. godine Italijani su ponudili Gaspromu da otkupi akcije do 2009. godine.

Vrednost imovine novog gazde NISa se procenjuje na oko 10,640 milijardi dolara, prihodi su oko 14 milijardi, a profit oko 2,8 milijardi dolara. Ukupno zapošljava oko 1.500 radnika. Akcionarsko društvo Gasprom je najveći proizvođač prirodnog gasa u svetu, i najveća je ruska kompanija. Gasprom je nastao 1989. godine kada je ministarstvo za gasnu industriju pretočeno u korporaciju. U 2008. godini kompanija je proizvela 549,7 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, što je oko 17% svetske proizvodnje gasa. Kompanija je proizvela 32 miliona tona nafte, i 10,9 miliona tona kondenzata gasa. Naftna industrija Srbije NIS je srpska naftna kompanija u većinskom vlasništvu ruskog Gasproma. Bavi se istraživanjem, proizvodnjom i preradom nafte, kao i prirodnog gasa, i prodajom širokog spektra naftnih derivata.

Sedište kompanije se nalazi u Novom Sadu. NIS je bilo preduzeće za proizvodnju nafte sa sedištem u Zrenjaninu, osnovano 1949. godine, po odluci Vlade. Naftagas je osnovana 1953. godine u skladu sa odlukom Vlade kada je uprava preneta u Novi Sad. Početkom 50 ih godina na ovim prostorima su otvorene prve benzinske stanice. Rafinerije nafte u Pančevu i Novom Sadu, sa radom su počele 1968. godine. 1973. godine u strukturu tadašnje kompanije integrisane su organizacije Jugopetrol Beograd i Novi Sad. NIS je osnovana 1991. godine i u njen sastav su ušle: Naftagas, Jugopetrol, Energogas, Naftagas promet, Rafinerija nafte Pančevo i Novi Sad, Inženjering, Fabrika maziva Kruševac. 24. decembra 2008. godine u Moskvi Vlada Srbije i Gasprom potpisali su ugovor o prodaji NISa ruskoj državnoj kompaniji Gasprom njeft za 400 miliona evra i papire o izgradnji gasovoda Južni tok i skladišta gasa Banatski dvor.
Ruski energetski gigant Gasprom je prisutan svuda i u svetu fudbala, u evropskom fudbalu je prisutan kroz sponzorstvo klubovima, i jedan je od službenih partnera UEFA Lige šampiona i Superkupa. Ruska naftna kompanija sponzoriše velike firme i pokrovitelj je popularnog evropskog fudbalskog nadmetanja.

Gasprom sve više širi uticaj u svetu, sponzoriše Čelzi, Šalke, Zenit, Crvenu zvezdu, Gasprom zapošljava oko 400 hiljada ljudi, a ove godine prihod kompanije je iznosio 44 milijarde dolara.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
„Rusija je zavrnula gas“ – nemački lider

„Rusija je zavrnula gas“ – nemački lider

Nemci bi za visoke cene energije trebalo da okrive Moskvu, a ne Berlin, izjavio je kancelar Olaf Šolc u intervjuu objavljenom u petak. Tvrdio je da je embargo protiv Rusije neophodan za odbranu Evrope od „imperijalizma“. U razgovoru za Die Tageszeitung, Šolc je branio politiku svoje vlade o nedvosmislenoj podršci Ukrajini. „Radi se o odbrani evropskog mirovnog poretka. Rusija vodi imperijalistički rat i ne sme da pobedi“, izjavio je on agenciji. „Drugo: Rusija je zaustavila...

Izvor: Vostok.rs, 14.Apr.2024, 14:29

Detaljnije >>

Gasprom nastavio isporuku gasa u Kini

Gasprom nastavio isporuku gasa u Kini

MOSKVA – Ruski energetski div Gasprom saopštio je da je nastavio isporuke gasa u Kinu preko gasovoda Snaga Sibira nakon što je završio radove na redovnom održavanju. FOTO: Pixabay Održavanje opreme i sistema gasovoda Snaga Sibira obavlja se dva puta godišnje, u proljeće i jesen, u skladu sa kupoprodajnim ugovorom između Gasproma i kineske kompanije CNPC, prenosi TASS. Radovi na održavanju su obavljeni od 24. marta do 1. aprila. Gasprom je 2023. povećao isporuke gasa Kini preko Snage Sibira...

Izvor: Capital.ba, 01.Apr.2024, 14:44

Detaljnije >>

Delegacije Crvene zvezde i Gasproma održali sastanak u Beogradu: U junu novi sponzorski ugovor, crveno-beli dobijaju osam miliona evra za tri godine

Delegacije Crvene zvezde i Gasproma održali sastanak u Beogradu: U junu novi sponzorski ugovor, crveno-beli dobijaju osam miliona evra za tri godine

Tokom gostovanja Zenita u Beogradu održan je sastanak između delegacija Crvene zvezde i Gasproma, na...

Izvor: Danas, 25.Mar.2024, 13:33

Detaljnije >>

Oglasio se Vladimir Putin u vezi sa Gaspromom u Srbiji

S. D.danas 19:25 Foto: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV Gasprom njeft je najveći poreski obveznik u Srbiji i ponaša se u skladu sa zakonom, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin, prenose RIA Novosti. Tokom sastanka predsednika sa pobednicima takmičenja Lideri Rusije, Vladislav Vahnin, šef odeljenja za upravljanje potencijalima i integrisano modeliranje u Gasprom njeft Shelf LLC, govorio je o svom radu. Zauzvrat, predsednik je istakao da je Gasprom njeft visokotehnološka kompanija i...

Izvor: Piplmetar.rs, 12.Mar.2024, 21:31

Detaljnije >>

Oglasio se Vladimir Putin vezano za Gasprom u Srbiji

Gasprom njeft je najveći poreski obveznik u Srbiji i ponaša se u skladu sa zakonom, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin, prenose RIA Novosti.

Izvor: Danas, 12.Mar.2024

Detaljnije >>

NIS ulaže 150 miliona evra u novu fabriku petrohemije

BEOGRAD – Nakon preuzimanja većinskog vlasništva u pančevačkoj „Petrohemiji“, „Gasprom“ gradi novo postojenje Generalni direktor „Naftne industrije Srbije“ (NIS), Kiril Tjurdenjev, izjavio je danas na Kopaonik biznis forumu da će NIS uložiti više...

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 05.Mar.2024, 15:52

Detaljnije >>

Isporuka ruskog gasa preko Ukrajine mogla bi da bude stopirana: Kako bi to uticalo na Srbiju?

Evropska komisija radi na potpunom zaustavljanju isporuka ruskog gasa preko teritorije Ukrajine, odnosno namerava da ubedi preostale zemlje EU koje to čine da ne produže ugovor sa Gaspromom.

Izvor: Radio 021, 03.Mar.2024, 11:32

Detaljnije >>