Šabić čestitao novinarima Svetski dan slobode medija

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić čestitao je Svetski dan slobode medija 3. maj, novinarima, članovima novinarskih udruženja UNS, NUNS, NDNV i naglasio da se mora znati ko su vlasnici medija, te da javnosti moraju biti dostupne sve informacije o finansiranju medija iz javnih izvora.

U pismu upućenom novinarskim udruženjima, poverenik kaže da se mora raditi na "suzbijanju mehanizama koji dovode do autocenzure", zaustavljanja sve šire tabloidizacije ne samo medija nego i javne sfere u celosti, kao i "curenja" iz javnih institucija raznih "poverljivih" informacija, na diskriminatornoj osnovi.

U ostvarivanju tih ciljeva uloga i odgovornost države je najveća, ali je neophodan, doprinos novinara i medija, navodi se u pismu poverenika upućenom udruženjima.

"Profesionalne asocijacije novinara bi morale da smanje ogroman raskorak između profesionalnih, etičkih standarda upisanih u novinarske kodekse i praktičnog delovanja nekih medija koji sa tim standardiima gotovo da i nemaju veze", kaže poverenik.

Dodaje da ceni to što novinari sve više koriste prava iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i tako značajno doprinose nastojanjima da prava na slobodan pristup informacijama od javnog zanačaja bude efikasno sredstvo demokratske kontrole javnosti nad radom vlasti.

Kaže da je sa saradnicima spreman i u obavezi da, u okviru ovlašćenja iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, novinarima i medijima pomognu u ostvarivanju njihove važne društvene funkcije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије