Dobri odnosi između Bugarske i Srbije

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i predsednik Vlade Bugarske Ognjan Gerdžikov obostrano su u Bosilegradu izrazili zadovoljstvo povodom dobrih bilateralnih odnosa između Srbije i Bugarske, kao i obostranu spremnost za njihovo dalje unapređenje.

Bugarski premijer, koji će za tri nedelje mesto ustupiti novom mandataru, Bojku Borisovu, posle 125 godina od posete jednog bugarskog predsednika Vlade Bosilegradu, obišao je kraj naseljen sunarodnicima.

"Kabinetu budućeg premijera preneću probleme ovih ljudi. Treba pomoći privredu, dovesti investitore. Srbija je na putu ka Evropskoj uniji, to je veoma važno", kaže Ognjan Gerdžikov.

Kako je saopšteno iz MSP, razgovori su predstavljali priliku da se razmene mišljenja o saradnji dve zemlje u oblastima od zajedničkog interesa, pre svega na planu ekonomije, infrastrukture, energetike, kao i u pitanjima od interesa za bugarsku nacionalnu manjinu.

Posebno je naglašena važnost što skorije realizacije zajedničkih projekata, izgradnje auto-puta Niš–Sofija, rekonstrukcije železničke pruge Niš–Dimitrovgrad i izgradnje gasnog interkonektora Srbija–Bugarska.

Nedavno je za teretni saobraćaj kod Bosilegrada otvoren granični prelaz Ribarci, pregovara se i o prelazu kod sela Izvora, a kako bi se smanjila gužva na Gradini kod Dimitrovgrada predlog je zajednička kontrola graničnog prelaza. 

Obe strane su iskazale spremnost da se angažuju da se grad Bosilegrad i taj region ekonomski osnaže kako bi se stvorili uslovi za ekonomski rast i unapređenje životnog standarda.

Poseta visokih državnika dveju zemalja, za žitelje Bosilegrada, odakle se mladi poslednjih godina iseljavaju ka Nišu, Beogradu i Sofiji, kako kažu, uliva poverenje i nadu da i u tom delu Srbije može da se živi bolje.

Dve vlade do kraja godine imaće zajedničku sednicu. U Nacionalnom savetu Bugara kažu da je problem udžbenika na maternjem jeziku rešen i da list na bugarskom jeziku Novo bratstvo izlazi redovno.  

Tokom boravka u Bosilegradu, ministar Dačić i predsednik Vlade Bugarske položili su vence na spomenik bugarskom nacionalnom heroju Vasilu Levskom, obišli Gimnaziju i zajedno otvorili izložbu 24. međunarodnog uskršnjeg festivala pod nazivom "Svetski konkurs za dečju sliku".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 12. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије