SAD traže da Hrvatska ubrza povratak imovine žrtvama Holokausta

Posebni američki izaslanik za pitanja Holokausta Tom Jazdgerdi pozvao je vladu u Zagrebu da ubrza postupak povratka imovine preživelima u Holokaustu, da osudi svaki govor mržnje i očekuje da će rešiti pitanje spornih uvredljivih simbola na spomen-pločama.

Jazdgerdi, koji se u Zagrebu sastao s više hrvatskih ministara i zvaničnika, trebalo bi danas da poseti Jasenovac, gde je postavljena sporna ploča s ustaškim uzvikom "Za dom spremni".

Američki izaslanik je, kako je prenela Hina, rekao da je glavni razlog njegove posete Hrvatskoj pitanje povratka imovine preživelima Holokausta.

"Razgovarali smo s ministarkom kulture (Ninom Obuljen Koržinek), ministrom pravosuđa (Antom Šprljom), državnom sekretarkom (Marijom Pejčinović Burić)... Tu smo u osnovi kako bi se vidio postignuti napredak u procesu povratka imovine preživelima Holokausta", rekao je Jazdgerdi, dodajući da je "postignut određeni napredak, ali i da je on je prilično spor".

"Naša je glavna poruka da bismo želeli da vlada ubrza taj proces. Zašto? Zato što preživeli umiru svakoga dana", naglasio je.

Osim pravnih razloga, a znamo da te razloge prihvata i vlada, rekao je Jazdgerdi, tu su i moralni razlozi.

"Reč je o jedinstvenoj tragediji koja je zadesila čovečanstvo", rekao je Jazdgerdi. To ne znači da i drugi nisu patili, naravno da jesu, desetine miliona ljudi je ubijeno u Drugom svetskom ratu, ali Jevreji su ciljano istrebljivani i zbog toga je to jedinstvena situacija", rekao je Jazdgerdi.

Na pitanje gde vidi najveće prepreke ubrzavanju rešavanja slučajeva oduzete imovine, Jazdgerdi je rekao da je hrvatska vlada u najboljem položaju da vidi kako rešavati ta pitanja.

"Ne želimo hrvatskoj vladi da govorimo šta bi trebalo da uradi, možemo sugerisati kako su postupale druge zemlje ... Mislim da je trenutno najveći problem s vraćanjem imovine osobama koje zbog raznih razloga nemaju hrvatsko državljanstvo", kazao je.

Nada se da hrvatska vlada ima političku volju da reši ta pitanja.

"Mi Amerikanci smo optimistični i ja verujem da vlada ima političku volju da reši ta pitanja, jer vremena je sve manje, preživeli koji su bili tinejdžeri u vreme Drugog svetskog rata sada su u osamdesetim i devedesetim godinama života - postoji imperativ da se radi što brže", rekao je američki izaslanik.

Upitan da komentariše optužbe jevrejskih organizacija o revitalizaciji ustaštva u Hrvatskoj, Jazdgerdi je rekao da je "temelj američkih odnosa s Hrvatskom poštovanje zajedničkih demokratskih vrednosti".

"Mi smo prijatelji i saveznici, obavezali smo se na poštovanje demokratskih vrednosti. I u SAD-u ima incidenata govora mržnje. Na primer, bilo je slučajeva skrnavljenja jevrejskih grobalja, pretnji smrću jevrejskim udruženjima...  Kao što očekujemo od naše vlade da digne glas protiv toga jer prihvatamo demokratske vrednosti, isto tako bismo očekivali od našeg prijatelja i saveznika Hrvatske da napravi to isto, kao i od svih drugih država koje dele te vrednosti", rekao je američki izaslanik.

Komentirajući nedavni marš krajnje desnice u centru Zagreba na kojem je istaknuta i američka zastava kao znak podrške novoizabranom američkom predsedniku Donaldu Trampu, Jazdgerdi je rekao da je u saopštenju američke ambasade sve već rečeno o tome.

"Naravno da to osuđujemo, ne samo marš, već i isticanje američke zastave, to je govor mržnje i mi se od toga ograđujemo", rekao je američki izaslanik.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара