Hag: Mitar Vasiljević na slobodi

Haški tibunal odobrio puštanje na slobodu Mitra Vasiljevića, osuđenog na 15 godina zatvora zbog zločina na području Višegrada 1992. godine. Vasiljević bio pripadnik Belih orlova, kaznu služio u Austriji.

Predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson odobrio je zahtev za ranije puštanje na slobodu bivšeg pripadnika "Belih orlova" Mitra Vasiljevića, nakon što je odslužio dve trećine 15-godišnje kazne za zločine počinjene u Višegradu, 1992. godine.

"Zločini za koje je Vasiljević osuđen su veoma teški. Smatram da je ovo faktor protiv njegovog ranijeg puštanja. Budući da je od 25. januara 2010. godine Vasiljević odslužio dve trećine kazne i uzimajući u obzir da su druge osuđene osobe u sličnim situacijama bile podobne za ranije puštanje, smatram da ovaj faktor podržava ranije puštanje", navodi se u odluci Robinsona, a prenosi Fonet.

Budući da je Vasiljević uhapšen 25. januara 2000. godine, Robinson podseća da je iz zatvora u Austriji, gde je upućen na odsluženje kazne i austrijske Vlade, stiglo obaveštenje da je "u skladu s tamošnjim zakonima" podoban za ranije puštanje.

U obaveštenju je naglašeno da je Vasiljević pokazao "vrlo dobro ponašanje" tokom većeg dela svog boravka u zatvoru, i da je "radio u kuhinji ove institucije i postigao dobre rezultate u svom poslu".

U korist ranijeg puštanja, Robinson navodi i činjenicu da je Vasiljević ostvario značajnu saradnju s Tužilaštvom u Hagu.

Vasiljević je bio član paravojne grupe Milana Lukića, takođe haškog optuženika.

Zbog ubistva pet ljudi i nehumanog postupka prema dvojici preživelih, Vasiljević je proglašen krivim za zločin protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Budući da su žrtve ubijene isključivo zbog njihove bošnjačke nacionalnosti, veće je Vasiljevića proglasilo krivim i za progon na političkim, rasnim ili verskim osnovama.

Vasiljević je oslobođen od drugog zločina za koji je bio okrivljen, spaljivanja više od 60 Bošnjaka civila, uglavnom žena, dece i staraca, u Višegradu 14. juna 1992.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара