"Ivanov nije ključni faktor za formiranje vlade"

Bivši predsednički kandidat opozicione makedonske SDSM Zorana Zaeva, Ljubomir Frčkovski poručuje da ta stranka može da formira vladu i mimo predsednika Đorđa Ivanova, koji odbija da Zaevu poveri mandat za sastav vlade.

Đorđe Ivanov nije ključni faktor u formiranju vlasti, tvrdi Ljubomir Frčkovski za Tanjug i ističe da parlament može da konstituiše većinu i formira vladu, ali je pre toga neophodno izabrati predsednika Sobranja.

Navodi da je naophodno poštovati Ustav, te da je u skladu sa najvišim državnim aktom nemoguće ignorisati većinu biračkog tela od 620.000 glasača i 67 mandata, koliko je Zaev obezbedio u skupštini na poslednjim parlamentarnim izborima.

"Svidelo se to nekome ili ne, demokratski uzusi se ne mogu preskočiti, a ti glasovi se ne mogu poreći", rekao je Frčkoski.

Smatra da je Ivanov odbijanjem da mandat za formiranje nove vlade dodeli Zaevu praktično izvršio politički "suicid" i da mu ponestaje manevarskog prostora.

Ivanov je neposoredno nakon decembarskih izbora mandate za sastav nove vlade dodelio Nikoli Gruevskom, lideru VMRO-DPMNE, ali su njegovi pokušaji da napravi koaliciju sa najuticajnijom albanskom partijom DUI propali

Inače, VMRO-DPMNE je na vanrednim parlamentarnim izborima u decembru osvojila 51 mandatad, dok SDSM ima 49.

SDSM je u međuvremenu uspela da ispregovara koaliciju sa dve albanske partije, DUI i pokretom BESA, a deo dogovora je takozvana Tiranska deklaracija, kojom se Albancima u Makedoniji značajno povećavaju prava.

"Albanci nisu faktor ove priče", tvrdi Frčkoski i kaže da je I VMRO-DPMNE Gruevskog u prethodnim pregovorima sa DUI prihvatila "albansku platform", čak, kako tvrdi, i više nego Zaev.

Trenutno, tvrdi, nema govora o promeni himne i o ustavnom pitanju albanskog jezika.

Kao problem ističe to što se, kako navodi, "upalila ideološka sijalica", kada je u celu priču umešana Tirana.

Tvrdi, međutim, da je to propaganda i interes ljudi iz VMRO-DPMNE, koji znaju da će morati da odgovaraju nakon dolaska nove vlasti.

Dodaje da SDSM neće odustati, uprkos protestima građana.

Ovo je, ističe Frčkoski, nešto kao bolest koja mora da se preleži, a čitava siguacija ga, napominje, podseća na onu iz 1990, 1991, 1992, nakon raspada bivše Jugoslavije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво