Rama: Iskorenićemo kanabis u Albaniji

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da će otpočeti nacionalni plan za iskorenjivanje kanabisa kako bi sprečili sadnju i trgovinu ovom biljkom u toj zemlji, prenela je ATA.

Na sastanku sa zvaničnicima policije, Edi Rama je istakao da će masovne racije protiv uzgajanja kanabisa u ovoj godini na kraju dovesti do iskorenjivanja, kako je naveo, fenomena koji je aktuelan već 25 godina u toj zemlji.

"Borba protiv uzgajanja kanabisa počela je sa rasturanjem 'Kanabis republike Lazarat' i ta borba se nastavlja", rekao je Rama.

Kako agencija navodi, premijer je naglasio da je do pre samo tri godine selo Lazarat, u kom vlada bezakonje, bilo "nedodirljivo i uživalo pun imunitet".

Selo Lazarat bilo je poznato kao evropska prestonica Kanabisa, gde su meštani imali svoju vojsku zaduženu za čuvanje zasada, a vlasti nisu imale pristup.

Krajem februara u Albaniji je započela Operacija protiv sadnje kanabisa širom te zemlje.

Kako je AP naveo, 3.100 policajaca širom države proveravalo je staklenike, stara vojna skladišta i tunele ili napuštene kuće gde seme kanabisa ili mali zasadi mogu biti sakriveni.

Prošle godine u Albaniji je uništeno oko 2,5 miliona zasada marihuane, četiri puta više nego pre dve godine. Mnogo tona kanabisa zaplenjeno je na graničnim prelazima ili sa brodova koji su plovili u susednu Italiju ili Grčku.

Italijanski državni tužilac zadužen za borbu protiv mafije Franko Roberti i drugi visoki zvaničnici sastali su se tada u Tirani kako bi razgovarali sa albanskim kolegama o razlozima porasta uzgajanja kanabisa.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво