Vučić sa Mogerinijevom: Evropska unija je za Srbiju najvažnija destinacija

Mnogo možemo da uradimo da unapredimo ekonomski ambijent, ali i pravosuđe i tu nam je potrebna podrška i pomoć evropskih kolega, poručio je premijer Aleksandar Vučić. Visoka predstavnica EU Federika Mogerini istakla je da EU iščekuje sa nestrpljenjem da Srbiji poželi dobrodošlicu.

Aleksandar Vučić je na konferenciji za medije u vili "Mir", gde se sastao sa Federikom Mogerini, rekao da je EU najvažnija destinacija za Srbiju te da zato možemo još mogo toga da uradimo na putu ka EU.

"Za nas je najveći izazov da sačuvamo regionalnu stabilnost. Ekonomske stvari stoje dobro, imamo dobar rast, imamo minimalan deficit, niži od dve trećine zemalja EU", istakao je Vučić.

Premijer je naveo da u budućnosti Srbija očekuje dobru saradnju sa EU, i da, kako kaže, EU uputi poruke očuvanja mira i stabilnosti prema celom regionu.

Vučić je naglasio da mu smeta što prema Srbima i Srbiji postoje jedni aršini i standardi.

"Plašim se da nema odgovra šta bi bilo kada bi ja kao prmijer izgovorio za Srbe u Bosni da treba da uzmu stvari u svoje ruke, kao drugi što su za Makedoniju", rekao je Vučić.

Istakao je da odgovor kakav god da bude dobio na to pitanje da ga ne bi dobio suštinski u godinama pred nama.

"Mi Srbi na to treba da se naviknemo", dodao je Vučić.

Vučić je dodao da je predviđeni deficit za prva dva meseca ove godine bio 27 milijardi dinara, ali da smo imali suficit od 11,5 milijardi.

"Samo je u tom smislu nama regionalna nestabilnost najveći problem, jer jedino po tom pitanju kod nas postoji strah", dodao je Vučić.

"Za mene kao predsednika Vlade najvažnije je pitanje regionalne stabilnosti i očuvanja mira, i Srbija je dala doprinos. Ćutali smo na bezbroj uvreda i napada, čak i na ovo podnošenje zahteva za reviziju tužbe", ukazao je Vučić.

Svakodnevno prećutkujemo napade iz Prištine i Albanije, rekao je Vučić.

"Danas ste čuli prištinskog prmijera koji govori o ratnoj šteti... da nije smešno bilo bi tužno. Ali mi ne odgovaramo jer želimo da sačuvamo mir", istakao je premijer.

Pozvao je one koji kažu da Srbija ne treba da ide u EU da izračunaju gde to Srbija hoće da ide, kako će da preživi, budući da veliki broj kompanioja dolazi iz Zapadne Evrope i zapošljava ljude iz naše zemlje.

To su nam, ističe premijer, najsigurnija tržišta.

Zaključio je da se Srbija nalazi na evropskom putu, poručio da će ispunjavti svoje obaveze, kao i da će zaštititi svoju nezavisnost.

Premijer je objasnio da je 90 odsto razgovora sa Mogerini bilo vezano za regionalnu stabilnost, a da je ovo bila prilika da joj kaže šta misli o tome.

Vučić je na pitanje novinara ima li kakvih pozitivnih stvari iz razgovora danas, a konkretno o primeni Brisleskog sporazuma, ponovio da je dobro da se razgovara i zahvalio Mogerini na hrabrosti i dolasku.

Mogerini: Držimo otvorena vrata Srbiji 

Federika Mogerini je istakla da je došla u Beograd da prenese poruku da prepoznaje da se Srbija odlučila za evropski put.

"Verujemo da prevazilazi partijske linije i da je to u interesu srpskog naroda. Iz brojki, koje je naveo premijer Vučić, koje su se bavile konačnim vezama i zajedničkom radu na unapređenju pravosuđa, medijskog okruženja, vidi se da sve to privlači investitore i samim tim bolju budućnost", rekla je šefica evropske diplomatije.

Istakla je da Evropska unija ne samo da drži otvorena vrata Srbiji, već iščekuje sa nestrpljenjem da Srbiji poželi dobrodošlicu.

"Evropska unija je posvećena evropskim integracijama Srbije. Srbija je postigla mnogo u ekonomskom smislu, u oblasti pravosuđa, vladavine prava... Ta poruka čula se bez obzira na buku u parlamentu. Zahvalna sam divnom gostoprimstvu u Srbiji. Osećam se delom ovog regiona", naglasila je Mogerinijeva. 

Rekla je da su u protekle dve godine postignuti veliki rezultati, postignuta puna posvećenost i da će se ta posvećenost nastaviti.

"Sigurna sam da će to biti od koristi ne samo celom srpskom narodu već i građanima EU", rekla je Mogerini koja je dodala da se u EU razmatra budućnost Unije koja nije samo unija 27 članica, već i drugih zemalja koje će joj se pridrižiti.

Prema njenim rečima, regionalna stabilnost je u interesu Evropske unije.

"Mir i stabilnost na Balkanu znače i mir i stabilnost u Evropi, a to donosi nove investicije. Unija želi da sarađuje sa svima u regionu", istakla je Mogerinijeva.

Vučić: Srbija nije najslabila zato što ćuti

Primetio je da bi njega, metaforično rečeno, "obesili na Terazijama" za primer, kada bi davao izjave poput nekih albanskih političara.

"Zabrinut sam zbog činjenice da su svi ćutali na stravične izjave Tačija, čak i naši mediji, da Albanci u Makedoniji uzmu stvar u svoje ruke. Da je to neko ovde izgovorio, ne bi uveli samo sankcije tom pojedincu, kao neformalne Dodiku, već bi uveli i sankcije Srbiji", rekao je Vučić.

Upitan šta mu je Mogerini odgovorila kada je izneo svoj stav po tom pitanju, Vučić je primetio da nije uvek lako odgovoriti na istine koje neko kaže.

"Šta će da odgovori na to kad ja kažem da bi Srbi u BiH i Crnoj Gori, kojih ima oko 30 odsto, trebalo da uzmu stvar u svoje ruke. Pa, obesili bi me na Terazijama za primer. Koji odgovor da kažete kad znate da sam rekao istinu", rekao je Vučić.

Vučić se zapitao "šta se dešava sa svima" u regionu i hoće li se zaustaviti, ističući da i EU i svima drugima kaže da Srbija nije najslabija zato što ćuti, već da vodi računa o stabilnosti.

"Ja sve to govorim i Mogerini, jer je moj posao da štitim interese našeg naroda", rekao je Vučić.

"Samo nemojte da smetnete sa uma da su neki dobijali nagrade od pojedinih udruženja za laži koje su iznosili o vladi, poput priče o zapadnoj Tamnavi, a sad se pitam, da li će i Edi Rama da dobije neku nagradu za izjavu da nema Makedonije bez Albanaca", rekao je Vučić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво