Identifikacija nastradalih u Kragujevcu

Nastavljen uviđaj u Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu, gde se dogodila eksplozija prilikom gašenja požara. Radi se na identifikaciji nastradalih, kažu u Višem javnom tužilaštvu. O uzrocima nesreće kada Tužilaštvo da konačne rezultate istrage, kaže ministar Zoran Đorđević. Nema opasnosti od zagađenja ili povećanog zračenja, rekao je gradonačelnik.

Portparolka Višeg javnog tužilaštva u Kragujevcu Vesna Đorđević kaže da se radi na identifikaciji tela trojice nastradalih 28. februara, čiji su ostaci su pronađeni juče po podne.

"Uzeti su brisevi od njihovih srodnika, a zamenica Višeg javnog tužilaštva Jasmina Stojadinović izdala je danas naredbu da se na Institutu za sudsku medicinu pri Medicinskom fakultetu u Beogradu obavi upoređenje svih DNK tragova", rekla je Đorđevićeva.

Dodala je da se u okviru predistražnog postupka radi na utvrđivanju uzroka okolnosti pod kojima je došlo do požara i eksplozije, da li se radi o nečijoj odgovornosti i da li ima elemenata za krivično gonjenje.

Ministar odbrane rekao je da ne može da iznosi informacije o okolnostima eksplozije dok tužilaštvo ne pruži konačan nalaz.

"Što se tiče tužilaštva i rezultata istrage, ne možemo ništa da damo dok tužilaštvo ne da odobrenje i ne kaže svoj konačan nalaz šta se tamo dešavalo", rekao je Đorđević novinarima u Beogradu.

Podsetio je da je juče počela da radi komisija za ispitivanje okolnosti i uzroka događaja, kao i da Inspektorat odbrane sprovodi inspekcijski nadzor, te da su oni nezavisni od tužilaštva.

Na pitanje kako će država pomoći porodicama nastradalih, ministar je rekao da zakoni o vojsci i odbrani tačno propisuju procedure i korake nakon nesrećnih događaja.

"Ništa ne može njihove najmilije da vrati, ali Ministarstvo odbrane i pripadnici vojske su sa tim porodicama i biće i sada i ubuduće", naveo je Đorđević.

Prema ranije izdatoj naredbi zamenika Višeg javnog tužioca Jasmine Stojadinović, veštačenje uzroka i okolnosti požara je povereno Nacionalnom kriminalističko tehničkom centru MUP-a Srbije.

Uviđaj po nalogu tužilaštva obavlja vojna policija.

U Kragujevcu je danas Dan žalosti zbog pogibije četvorice radnika u eksploziji u Tehničko-remontnom zavodu u tom gradu.

U eksploziji prilikom gašenja požara nastradao je potpukovnik Miroslav Perišić, a posle intenzivne trodnevne potrage pronađeni su ostaci još trojice nastradalih, kapetana Darka Kostića, Dejana Kovačevića i Željka Nikolića.

Do danas se oko 30 ljudi javilo da im se ukaže lekarska pomoć, kaže načelnik Uprave za vanredne situacije Zoran Kočević.

Naveo je da je nastavljeno intenzivno čišćenje terena i ruševina i da su bezbedni svi koji su na tom poslu angažovani, kao i svi objekti u zavodu i okolnim mestima.

Građanima naselja u blizini Zavoda upućen je poziv da nadležnim službama prijave eventualnu štetu od eksplozije na stambenim objektima, kako bi ostvarili pravo na naknadu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара