Vučić: Srbija će ostati na evropskom putu i kada napustim vladu

Strateški cilj Srbije je članstvo u EU, uz istovremeno očuvanje tradicionalno dobrih odnosa sa prijateljima sa istoka, poručio je premijer Aleksandar Vučić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je članovima Radne grupe Saveta EU za proširenje i predstavnicima Saveta EU i Evropske komisije da je uveren da će Srbija, i kada on za mesec, dva ili tri napusti vladu, ostati čvrsto na evropskom putu.

Vučić je na sastanku u Beogradu rekao da je strateški cilj Srbije članstvo u EU, uz istovremeno očuvanje tradicionalno dobrih odnosa sa prijateljima sa istoka.

Ocenio je da je prisustvo ambasadora Komiteta za proširenje EU (COELA) dokaz privrženosti EU procesu proširenja, i poželeo da učesnici skupa napuste Beograd sa jasnim odgovorima na sva njihova pitanja.

"Srbija je na svom evropskom putu, jer mislimo da pripadamo tom tipu društva, i želeli bismo da se pridružimo zemljama koje veruju u demokratiju, privatno preduzetništvo, ljudska prava, iako znam da će uvek biti mnogo zamerki na naše ponašanje i zahteva", rekao je premijer.

Vučić je izrazio i nadu da će biti očuvana regionalna stabilnost na Zapadnom Balkanu, koju vidi kao najveću prepreku za budući ekonomski razvoj i napredak.

"Investirali smo mnogo napora da očuvamo mir i stabilnost, i nastavićemo sa tom politikom, iako često nije sve do nas i nadam se da će i drugi brinuti o njihovim političkim potezima na razuman način, da ćemo imati veću izvesnost u regionu", rekao je Vučić i istakao da region vidi kao novi izvor evropskog rasta.

Navodeći da su pred nama prepreke nerešenih političkih pitanja prošlosti, premijer je rekao da region može napredovati samo ako se okrenemo budućnosti.

Naglasio je da je najviše zabrinut zbog situacije u BiH, izrazivši uverenje da je Srbija imala veoma konstruktivnu ulogu i da se nada da će se između dve zemlje završiti sudske prepirke, te da će se što pre okrenuti zajedničkim projektima.

Stabilizovane javne finansije i budžet

Prema njegovim rečima, postoji mnogo velikih ideja o novim železničkim prugama, auto-putevima koji će povezivati zemlje i građane, te doprineti razvoju ekonomija.

Govoreći o ekonomiji proteklih godina, Vučić je rekao da je Srbija preduzela mnogo dobrih stvari, brojne reforme kojima je stabilizovala javne finansije i budžet i smanjila javni sektor.

"Prošle godine imali smo ekonomski rast od 2,8 odsto, inflacija je iznosila 1,1 odsto, a opšti deficit 1,35 odsto, a po prvi put od Drugog svetskog rata bez većih privatizacija ostvaren je suficit u državnom budžetu", objasnio je premijer.

Vučić je preneo da je početkom ove godine deficit bio u visini od 235 miliona evra, da je suficit u državnom budžetu 80 miliona evra, što pokazuje da naša privreda raste, a da prihodna strana pokriva rashodnu.

Ocenio je da Srbija ima manje probleme nego što imaju mnoge zemlje EU po pitanju deficita i stope privrednog rasta.

Podsetio je da međunarodne finansijske organizacije Srbiji za ovu godinu predviđaju rast od tri odsto i dodao da su očekivanja srpske vlade da će, pre svega zbog druge polovine godine, biti na 3,5 odsto.

Vučić je rekao da će Srbija vredno raditi na daljem unapređenju ekonomske situacije narednih godina, jer, kako podvlači, samo sa rastom većim od četiri odsto možemo biti bliži zemljama EU.

Neefikasan pravosudni sistem 

Naveo je da, istovremeno, ima stvari kojima nije zadovoljan, ukazujući pre svega na neefikasnost pravosudnog sistema.

"Nadam se da ćemo uz veliku podršku EU biti u mogućnosti da prevaziđemo brojne probleme u toj oblasti. Radi se pre svega o pravnoj bezbednosti investicija, jer želimo da privučemo što više ulaganja", naglasio je Vučić.

Ambasadorima COELA premijer je preneo da 68 odsto trgovinske razmene Srbija ostvaruje sa zemljama EU, a 20 odsto sa državama regiona, što jasno pokazuje značaj evropskog puta, jer, ako se ima u vidu da su zemlje regiona na putu ka EU, onda to znači da je 90 odsto trgovinske razmene povezano sa tim putem.

Istakao je i da najveći investitori u Srbiji dolaze iz zemalja EU, kao što su Nemačka, Austrija i Italija, ali sve više i skandinavske zemlje.

Takođe je podsetio na to da se nivo razmene sa zemljama regiona ostvaruje sa suficitom na našoj strani, što podvlači dalji značaj te saradnje.

Pred Srbijom je, kako ističe, mnogo posla, ali je najteži deo puta pređen.

Podsetio je na to da su nedavno otvorena dva nova poglavlja, od kojih je jedno zatvoreno.

"Građani u EU često vide 'mašinu za pritisak'"

Premijer Vučić je istakao da nije uvek lako ubediti građane u "evropsku priču", jer naša javnost, s vremena na vreme, EU vidi kao neku vrstu "mašine" koja vrši veliki pritisak zbog Kosova, što je uvek bilo najveće pitanje za EU u našem regionu.

Vučić je na sastanku Radne grupe Saveta EU za proširenje, u Beogradu, ukazao na to da je možda greška njega i njegovih kolega što nisu više promovisali brojne stvari koje je EU učinila za Srbiju, posebno oko donacija i investicija, koje su neuporedive sa onima iz drugih zemalja.

"S vremena na vreme građani, pravedno, vide da EU koristi svoju moć da vrši sve više pritiska na Srbiju. Ne bih da se žalim ili plačem pred vama, jer znamo da pristupni proces nije lak, i nije bio ni za druge zemlje. Međutim, za razliku od ostalih, mi imamo poglavlje 35, koji je vezano za sva ostala poglavlja", rekao je Vučić.

Premijer je istakao da je Srbija puno toga učnila u toj oblasti, ali da je bila suočena i sa "nekim glupim pitanjima na kojima se insistiralo".

"Tako je oko mosta u Kosovskoj Mitrovici bila najgluplja priča koju sam ikada čuo. Mi smo obavili naš posao i uspeli da rešimo i to pitanje. Međutim, nisu želeli da vide rezultate, i transferisali su ga na drugi nivo, uz obrazloženje da se ne radi o pitanju države Srbije već da je to pitanje za lokalni nivo", objasnio je premijer, dodavši da šta god da je bilo – taj problem smo prevazišli.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара