Pens u Briselu: Snažna posvećenost Trampa saradnji sa EU

Američki potpredsednik Majk Pens poručio je u Briselu da je predsednik SAD Donald Tramp "snažno posvećen" saradnji sa Evropskom unijom, dok su evropski zvaničnici ukazali na značaj podrške Vašingtona snažnoj i ujedinjenoj Evropi.

Majk Pens je posle sastanka sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, naveo da ima privilegiju da u ime predsednika Trampa izrazi snažnu posvećenost SAD nastavku saradnje i partnerstva sa EU.

Američki potpredsednik je dodao da Evropa i Amerika dele isto nasleđe, iste vrednosti i, kako je rekao, iznad svega istu svrhu da promovišu mir i prosperitet kroz slobodu, demokratiju i vladavinu zakona.

"I tim ciljevima mi ostajemo posvećeni", poručio je Pens, prenele su agencije.

Sa druge strane, DonaldTusk je rekao da EU računa da će od Trampove administracije dobiti istu podršku, kao što su joj pružale prethodne američke administracije.

"Računamo, kao i uvek u prošlosti, na iskrenu i nedvosmislenu, da ponovim nedvosmislenu, podršku SAD ideji ujedinjene Evrope", naglasio je predsednikom Evropskog saveta.

Američki potpredsednik će se tokom dana sastati i sa predsednikom Evropske komisije Žanom Klodom Junkerom, koji je uoči sastanka rekao da SAD potrebna snažna i ujedinjena EU. 

"Mislim da SAD treba snažna, ujedinjena EU u svim mogućim pitanjima. Ovo nije trenutak da se Evropa podeli unutar sebe na nekadašnje nacionalne, provincijske kategorije", poručio je Junker.

Pens je prethodno, u razgovoru sa visokom predstavnicom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federikom Mogerini, rekao da se "raduje istrazivanju načina da se prodube odnosi sa EU i evropskom zajednicom".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије