Put "fijata 500 L" od Kragujevca do evropskih salona

Prošle godine najveći izvoznik iz Srbije bila je kragujevačka fabrika automobila. Najveća logistička operacija na Balkanu svake nedelje polazi iz Kragujevca iz fabrike "Fijat Krajsler automobili Srbija" i završava u salonima za prodaju širom sveta. Ekipa RTS-a je snimila utovar i transport kompozicije u kojoj je bio "fijat 500 L", namenjen salonu automobila u Rimu gde je uručen kupcu. Jedna dama za današnji praznik zaljubljenih dobila je auto koji je odavno želela.

Put "fijata 500 l" počinje napuštanjem fabričke trake i odlaskom na parking sa koga se istog dana utovaruje u voz koji ga vozi ka barskoj luci. Parking u Kragujevcu posebno je obezbeđen mrežama koje nove automobile štite od grada.

"Velika većina od ukupno transportovanih vozila čini železnički transport na relaciji Kragujevac–Luka Bar, odakle dalja distribucija ide brodovima. Železničku kompoziciju čini 17 vagona sa ukupno 221 vozilom", navodi Nataša Spasojević, menadžerka lanca snabdevanja u fabrici "Fijat Krajsler automobili Srbija".

U logističkim operacijama od Kragujevca do Rima učestvuje blizu 700 ljudi, vozača, inženjera, špeditera, mornara i železničara.

Voz kasno stiže u Barsku luku, oluja samo što nije počela, ponoć je odavno prošla, a automobili kreću prema mestima na parkinzima gde se selekcionišu za određene regione Evrope, a zatim utovaraju u brod.

"Automobile vezujemo za patos broda elastičnim trakama koje mogu u slučaju oluje da zaštite automobile od lupanja. Postoje dve vrste fabričke zaštite, jedna je potpuna - ona je za Ameriku, a ova delimična je za Evropu. Uvek planiramo rutu, nekada i po vremenskoj prognozi", objašnjava Đanfranko Kutunjo, kapetan broda "Grimaldi lajns".

Brod iz Bara dolazi u italijansku luku Ćivitavekija koja služi grupaciji "Fijat" za pretovar i distribuciju svih brendova.

"Konkretno iza mojih leđa je kamion sa vozilima koja su sinoć istovarena i koja su spremna za dalju distribuciju, idu u Rim. Vozila posle istovara sa broda podležu seriji kontrole kvaliteta kako bi se proverilo da tokom transporta nije došlo do slučajnih oštećenja", ističe Alesandro Pacifiko, menadžer kvaliteta u distribuciji vozila.

Na kraju, posle samo sedam dana od narudžbine, automobil "fijat 500 L" iz Kragujevca stiže u salon u Rimu. On je specijano proizveden po želji kupca sa svom dodatnom opremom i isporučen je u ugovorenom roku, što znači da logistika naše fabrike radi po svetskim standardima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво