Vulin traži da EU poveća pomoć Srbiji za migrante

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin zatražio je od EU da Srbiji poveća finansijsku pomoć namenjenu zbrinjavanju migranata, ali i pomoć u kontroli granica.

Ministar Vulin je tokom sastanka u sedištu Evropske komisije u Briselu obavestio evropskog komesara za migracije i unutrašnja pitanja Dimitrisa Avramopulosa da je balkanska migrantska ruta, iako politički i formalno zatvorena, i dalje "veoma živa" i da kroz Republiku Srbiju i dalje prolaze migranti koji se sada duže zadržavaju na teritoriji Srbije.

Vulin je tom prilikom ponovio i zabrinutost zbog izostanka zajedničke EU reakcije na migrantski problem.

"Dogovorili smo se da zajedno nastavimo da radimo i da ojačamo kontrolu naših granica kako bismo otklonili pritisak saMUP-a i vojske, a većim delom uspeli da u sradnji sa zemljama članicama EU obezedimo veći broj ljudi, više materijala i svega onoga što je potrebno da bi se granica efikasno čuvala", poručio je Vulin posle sastanka sa komesarom Avramopulosom u Briselu.

Vulin se istovremeno zahvalio Avramopulosu na ličnom angažovanju i podršci Srbiji u migrantskoj krizi.

Ministar je naveo da se u Srbiji u ovom trenutku nalazi između šest i sedam hiljada izbeglih.

Kaže da je priliv sada manji, uglavnom zbog zime, ali i da se država mora spremiti za proleće i veći priliv izbeglih.

"Konstatuje se da izbegli sada duže ostaju u Srbiji i da poreski obveznici Srbije nisu dužni da to plaćaju, kao što to nisu ni do sada bili. Mi nismo odgovorni za migrantsku krizu i shodno tome ne možemo da snosimo njen posledice, uključujući i finansijske", poručio je ministar Vulin.

Vulin je istakao da je od komesara Avramopulosa dobio ličnu podršku i obećanje da će EU pomoći Srbiji i u finansijskom smislu i u kontroli granica.

Tokom razgovora u sedištu Evropske komisije u Briselu ministar Aleksandar Vulin zatražio je od Avramopulosa da među susedima u regionu Zapadnog Balkana pomogne na uspostvljanju zajedničkog ponašanja i zajedničkog odgovora na migrantsku krizu.

Ministra za rad, zapošlajvanje socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin sutra se u Briselu sastaje se komesarom za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanesom Hanom, a zatim i komesarom za humanitarnu pomoć i upravljanje kriznim situacija Hristosom Stilijanidesom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 08. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије