SRS: Šešelj na slobodi u maju

Postupak protiv Vojislava Šešelja se bliži kraju i oslobađajuća presuda bi mogla biti doneta u maju, rekao šef pravnog tima za odbranu Šešelja Zoran Krasić.

Šef pravnog tima za odbranu Vojislava Šešelja Zoran Krasić izjavio je da nisu ispunjeni elementarni uslovi za dokazni postupak odbrane lidera radikala u Haškom tribunalu.

Ukoliko ne bude doneta oslobađajuća presuda, koju bi sudije mogle da razmatraju u maju, tek onda se može razmišljati o dokazima odbrane i drugom delu pretresa, kazao je Krasić na konferenciji za novinare.

On je rekao da će suđenje lideru radikala pred Haškim tribunalom biti nastavljeno u utorak, 9. marta, ocenivši da se postupak protiv Šešelja bliži kraju i da bi oslobađajuća presuda mogla biti doneta u maju.

Krasić je rekao da će u utorak i sredu biti saslušana dva svedoka u predmetu za ratne zločine i da se bliži kraju barem prvi deo postupka u kome se izvode dokazi tužilaštva, ističući da je Pretresno veće preuzelo na sebe da sasluša sedam-osam svedoka tužilaštva.

On je naveo da je Šešelj jedini haški optuženik koji se sam brani i kome Ujedinjene nacine nisu finansirale troškove odbrane i da nema tehnička sredstva za odbranu koja su omogućena Slobodanu Miloševiću i Radovanu Karadžiću.

Šešelju se sudi za zločine protiv čovečnosti i povrede ratnog prava i običaja u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. godine.

Šešelj je 21. januara 2009. dodatno optužen za nepoštovanje Tribunala zbog obelodanjivanja imena i drugih ličnih detalja tri svedoka čiji je identitet po nalogu Pretresnog veća bio zaštićen od javnosti.

Šešelj je 24. jula osuđen na 15 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda i on je 5. oktobra podneo žalbu na tu presudu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије