Albanac planirao teroristički napad u Austriji

Na osnovu upozorenja jedne "prijateljske obaveštajne službe", austrijska policija je uhapsila radikalno islamističkog Albanca koji je tokom ovog meseca planirao da izvede teroristički napad u Beču. Ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotka kaže da je meta napada bila podzemna železnica, ali i napadi po modelu viđenom u Berlinu ili najnoviji slučaj u Melburnu.

Albanac je, kako prenosi bečki dnevnik Kronen cajtung na svom portalu, doputovao u Austriju i praćen je u stopu.

Kasno posle podne, u 10. bečkom okrugu, specijalne jedinice policije "Kobre" uhapsile su osumnjičenog.

Prema pisanju bečkog lista, policija je dobijala sve više saznanja o tome da je jedna grupa radikalnih islamista albanskog porekla planirala teroristički napad u Beču između 15. i 30. januara.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotka je na hitno sazvanoj konferenciji za novinare, nakon što je objavljena vest u medijima, rekao da je uhapšeno lice osumnjičeno za terorizam, i da se radi o Austrijancu migrantskog porekla.

Sobotka je ukazao da je u 10. bečkom okrugu uhpšen 18-godišnjak i da je u toku istraga, zbog čega se ne mogu iznositi detaljniji podaci.

On je preneo da je osumnjičeni prijavljen u Beču, i da su ukazi na njega i moguće planove za bombaški napad došli iz inostranstva.

Sobotka nije želeo da kaže iz koje zemlje su austrijske vlasti dobile upozoravajuće informacije. Trenutno, kako je dodao, vlasti analiziraju veze uhapšenog sa inostranstvom.

Prema njegovim rečima austrijske vlasti su par dana pratile osumnjičenog, dodajući da, kada govori o par dana, to znači između jednog i četiri.

Takođe je preneo da se osumnjičeni nije opirao hapšenju, kao i da postoje indicije da je islamistički radikalizovan, što se trenutno proverava.

Saradnja sa stranim službama, prema rečima generalnog direktora za javnu bezbednost Konrada Koglera, vodila je ka uspeshu.

On je kazao da će domaće bezbednosne snage ostati u stepenu povećane pripravnosti dok traje istraga.

Potpredsednik bečke policije Karl Marer apelovao je na građane da budu obazrivi.

Sobotka je, u dnevniku austrijske državne televizije ORF, pojasnio da je više stranih službi, sa kojima je Austrija umrežena, prenelo informacije o opasnosti.

Prema njegovim rečima, postoje indicije da je osumnjičeni imao kontakte sa radikalno islamističkom scenom.

Sobotka je podvukao da je plan za napad imao salafističku pozadinu.

Takođe je naglasio da se ne radi o povratniku sa ratišta, već o austrijskom državljaninu albanskog porekla.

Najavio je da sada predstoji saslušanje i da je želja da se rasvetli pozadina, to jest da li iza njega stoji šira mreža.

Upitan koje su bile planirane mete osumnjičenog Sobotka je naglasio da je bilo reči o podzemnoj železnici, ali i napadi po modelu viđenom u Berlinu ili najnoviji slučaj u Melburnu.

Sva sredstva mogu sada postati oružje“, podvukao je on.

Pozvao je građane da budu obzrivi, ali da ne menjaju način života, jer je to glavni cilj terorista, da policiji prijavljuju sumnjive situacije, kao što je napušten prtljag ili slično.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије