Reagovanja iz Prištine povodom odluke suda o Haradinaju

Puštanje na uslovnu slobodu Ramuša Haradinaja je korak ka njegovom potpunom oslobađanju i povratku na Kosovo, saopštila je kosovska vlada. Iz Alijanse za budućnost Kosova, stranke Ramuša Haradinaja, saopšteno je da je odluka o njegovom uslovnom oslobađanju nepotpuna. Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji ocenjuje da se radi o prvom koraku ka punoj slobodi.

Kosovska vlada pozdravila je odluku suda u Francuskoj da pusti na uslovnu slobodu jednog bivših komandanta OVK Ramuša Haradinaja, ocenivši da je to tek korak ka njegovom potpunom oslobađanju i povratku na Kosovo, prenosi RTK.

U saopštenju, kosovska vlada je ponovila svoj stav da su nalozi za hapšenje Srbije, na osnovu kojih je Haradinaj uhapšen, u potpunosti "nelegalni i nepravdeni", kao i da imaju "tendencije da izazovu tenzije i sukobe".

Kosovska vlada pozvala je francuske vlasti i vlasti svih drugih zemalja da ne uzimaju u obzir te naloge za hapšenje. 

Iz Alijanse za budućnost Kosova, stranke Ramuša Haradinaja, saopšteno je da je odluka o njegovom uslovnom oslobađanju nepotpuna. 

"Verujemo da odluka da on bude pušten iz pritvora, ali bez dozvole da se vrate kući, nije potpuna. Pozivamo pravosudne organe u Francuskoj na ubrzavanje procedure i okončanje svih mera protiv Ramuša Haradinaja, kao što je to urađeno na suđenjima za ratne zločine pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji", navodi se u saopštenju ABK.

U ovoj stranci izražavaju uverenje da je zadržavanje Haradinaja u Francuskoj proces "pokrenut političkim nalogom" koji je izdala Srbija i da će vrlo brzo dobiti pozitivan ishod.

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji ocenjuje da se radi o prvom koraku ka punoj slobodi.

Veselji smatra da će sudski organi u Francuskoj ubrzati proceduru i da na kraju neće donositi nikakve odluke protiv Ramuša Haradinaja, koji, prema njegovom mišljenju, treba da se što pre vrati na Kosovo.

Što se tiče mera koje su prema Haradinaju preduzele francuske vlasti, Veselji je uputio pismo predsedniku francuske Nacionalne skupštine i predsedniku Senata, "potvrđujući im nastavak saradnje i prijateljstva Kosova i Francuske", prenose prištinski mediji.

Pre dva dana poslanici kosovske skupštine nisu mogli da se dogovore o sadržaju nacrta rezolucije o hapšenju Ramuša Haradinaja. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво