Grci ponovo stežu kaiš

Nove mere za smanjenje javne potrošnje trebalo bi da prezaduženoj Grčkoj donesu uštedu od skoro pet milijardi evra. Premijer Jorgos Papandreu budžetsku krizu uporedio sa ratnim stanjem.

Premijer Grčke Jorgos Papandreu budžetsku krizu uporedio je sa ratnim stanjem. U borbi za nacionalni opstanak, kaže, neophodni su radikalni potezi. Kako planira da do kraja godine, budžetski deficit sa 12,7 smanji na 8,7 odsto, prvo je obavestio predsednika Karolosa Papuljasa.

Grčka vlada odobrila novi plan štednje, treći od početka godine. Nove mere za smanjenje javne potrošnje trebalo bi da prezaduženoj zemlji donesu uštedu od skoro pet milijardi evra. Grci ponovo stežu kaiš, pošto je Evropska unija bez uvijanja naložila Atini da donese oštrije mere.  

U dramatičnom govoru u parlamentu, Papandreu je poručio da će svi Grci morati da prihvate bolne žrtve. 

"Bez dodatnih mera naša zemlja bi se mogla naći u košmarnoj situaciji, u kojoj vlada neće više moći da isplaćuje plate i penzije. Ukoliko ne budemo mogli da se zadužujemo po nižim kamatnim stopama, idemo u katastrofu", rekao je Papandreu.

Četiri milijarde i osamsto miliona evra biće ušteđeno tako što će se dodatno smanjiti isplate bonusa i regresa zaposlenima u javnom sektoru i podići stopa poreza na promet sa 19 na 21 odsto.

Grci koji primaju 14 plata godišnje, od kojih su dve praznični bonusi, kažu da bi njihovo smanjenje značilo objavu rata.

Na ulicama Atine, pored taksista su i penzioneri. Protiv su zamrzavanja penzija jer su za njih pošteno radili.

Vlada u Atini nema izbora, jer su poreski obveznici u evropskoj familiji pokazali da nisu voljni da svojim parama plaćaju propuste grčke politike. Samo ovog proleća, Grčka mora da vrati 40 milijardi evra duga, od 300 milijardi koliko je uknjižila proteklih godina.

"Postoje razlike između država članica i one direktno utiču na sve. Moramo da dogovorimo načine pomoći, moramo da budemo solidarni", rekao je Žoze Manuel Baroso, predsednik Evropske komisije.

Grci s pažnjom očekuju susret svog premijera s Angelom Merkel, jer je Nemačka jedan od njenih glavnih zajmodavaca. Nemački zvaničnici kažu da Atina mora sama da rešava probleme i da Nemačka ne izdaje blanko čekove.

Posle odluke grčke vlade kurs evra je stabilniji, a akcije u Evropi su pojeftinile.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије