Sirijski pobunjenici: Zamrzavamo učešće u pregovorima

Bilo kakvo teritorijalno napredovanje sirijske vojske i paravojnih formacija koje podržava Iran okončaće primirje, upozoravaju sirijske pobunjeničke grupe.

Grupe sirijskih pobunjenika saopštile su da su odlučile da zamrznu bilo kakve razgovore o svom mogućem učešću u mirovnim pregovorima o Siriji, koje Rusija sprema u Kazahstanu, ukoliko sirijska vlada i formacije koje podržava Iran ne prekinu sa, kako tvrde, kršenjem primirja.

Upozorili su da će bilo kakvo teritorijalno napredovanje sirijske vojske i paravojnih formacija, koje podržava Iran, okončati krhko primirje, kojim su posredovale Rusija i Turska, a koje je stupilo na snagu u petak.

U saopštenju, koje je potpisalo više pobunjeničkih grupa, tvrdi se da su sirijski režim i njihovi saveznici počinili brojna i velika kršenja primirja, preneo je Rojters.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava ranije je objavila da su sirijski vladini vojni avioni izvršili nekoliko vazdušnih napada u Siriji, ali je u ostalim delovima zemlje privremeni prekid vatre poštovan.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojio rezoluciju koja bi trebalo da podrži krhki prekid vatre, čiji je cilj okončanje građanskog rata koji u Siriji traje skoro šest godina.

Rezolucija, koju je predložila Rusija, pozdravlja planove za pregovore koji su planirani da se održe u Astani između sirijske vlade i opozicije.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије