CIK: "Tanjug" među medijima koji najviše pišu o korupciji

Reč korupcija pomenuta je 485 puta u ukupno 287 tekstova na domaćim portalima, a "Tanjug" se nalazi među pet medija koji su u posmatranom periodu objavili najviše tekstova na tu temu, pokazala je analiza Centra za istraživanje korupcije.

U periodu od formiranja aktuelne vlade do kraja novembra, najviše tekstova o korupciji imali su Blic (99), portal N1 (32), Kurir (29), Večernje novosti (21) i Tanjug, koji je objavio 19 članaka.

Na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije objavljeno je 14 tekstova, (a isto toliko na sajtu agencije Beta), Informer je imao 11, B92 devet, Politika osam, po sedam tekstova imali su sajtovi Saveta za borbu protiv korupcije i RTS-a.

Reč korupcija upotrebljena je ukupno 485 puta, i to u objavama Agencije za borbu protiv korupcije 63 puta, 56 u Tanjugovim tekstovima, u izveštajima Alo 45 puta, a na portalu Blica 43 puta, dok su Večernje novosti, RTS, Kurir, Politika, B92, N1 i Informer imali manje tekstova.

Predmet tromesečne analize bili su portali RTS, N1, B92, Tanjug, Blic, Kurir, Alo, Informer, Večernje novosti, Politika, Telegraf, Beta, kao i Agencije za borbu protiv korupcije i Saveta za borbu protiv korupcije, a istraživanje je pokazalo da se u proseku četiri teksta dnevno odnosilo na pojam i fenomen korupcije, što je relativno malo.

U tom vremenskom periodu više od 258 osoba je govorilo direktno ili indirektno o korupciji, a ta reč se najčešće spominjala u kontekstu borbe protiv korupcije, sprečavanja korupcije, mita ili je bilo reči o hapšenjima u zemlji i inostranstvu za krivična dela sa elementom korupcije.

Predmet izveštavanja bili su i rezultati istraživanja percepcije korupcije koje su sprovele različite organizacije i institucije, poput "Transparentnost Srbija", USAID, "Transparensi Internešnal".

Istraživanje je pokazalo i da o korupciji ne govore mnogo ni predstavnici opozicije ni vlasti.

“Ono što je očigledno iz podataka do kojih je CIK došao je da je vrlo malo subjekata koje je bilo moguće jasno identifikovati kao članove vlasti ili opozicije. Što znači da se ni jedni ni drugi nisu preterano javno isticali govoreći o društvenom problemu korupcije i borbe protiv korupcije”, navodi CIK.

O korupciji najčeše govore predstavnici državnih organa i institucija, pa tako je od oko 250 subjekata, čak 129 onih koji su u ime državnih organa ili organa vlasti pričali o tome.

O tom problemu izjašnjavali su se i obični građani, nestranačke ličnosti, biznismeni, dok je nevladin sektor takođe značajno zastupljen kao govornik o korupciji, pogotovo kada treba izneti rezultate istraživanja i dati određene preporuke kako da se korupcija suzbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије