O trošku Fonda, 134 pacijenta dobilo pomoć u inostranstvu

"Elektromreža Srbije" i ove godine je donirala novac. Reč je o pet miliona dinara u Budžetski fond koji je Vlada osnovala pre dve godine. O trošku tog fonda, zdravstvenu pomoć u inostranstvu ili postavljanje dijagnoze dobilo je 134 pacijenta. Potpisivanju ugovora o donaciji prisustvovao je i predsednik Vlade koji podseća da, u odnosu na pre tri godine, na lečenje u inostranstvo danas odlazi deset puta više mališana.

Ugovor o donaciji koja će pomoći lečenje dece u inostranstvu potpisali su direktor "Elektromreža Srbije" i ministar zdravlja. Iz EMS-a poziv da i drugi podrže humanitarne i društveno-odgovorne aktivnosti.

"Za razliku od mnogih mi se ne bavimo sponzorisanjem fudbalskih i košarkaških klubova već novac dajemo onima kojima je potreban, poput mališana za lečenje", kaže direktor EMS-a Nikola Petrović.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da ovaj fond ima dovoljno novca i da je neophodno samo da se obrate oni kojima je potrebna pomoć. Dodaje da postoje jasna pravila da ne bi došlo do zloupotrebe.

Član Nadzornog odbora Fonda i direktor Dečje klinike u Tiršovoj Zoran Radojičić kaže za RTS da je u prethodne dve godine najviše dece upućeno na lečenje zbog neuroloških, oftalmoloških, hematoonkoloških bolesti i problema sa oboljenjima koštano-mišićnog sistema.

"Ljudi od struke, profesori, eksperti, pokušavaju da pronađu gde može da se pruži bolje lečenje. Volonteri, profesori i ostali, kolege koji su članovi komisije se često sastaju, za svakog pacijenta se posebno sastaju i donose odluku, na odgovoran način, svaki slučaj razmatraju", objašnjava Radojičić.

Za bolje lečenje dece, Srbiji je neophodna još jedna dečja bolnica, jer nijedna nije izgrađena poslednjih 50 godina. Dečju kliniku u Tiršovoj posetili su predstavnici Centralne evropske banke koja će pomoći gradnju Tiršove 2. I iz Vlade najavljuju da će biti para za novu bolnicu.

"Sve što su najveći radovi u zdravstvu, infrastrukturni, sve što nismo decenijama radili, mi sada idemo u to, što se tiče Tiršove, pokrenuli smo razgovore preko Kancelarije Marka Blagojevića, biće para i za Tiršovu 2", rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Kada ne postoje uslovi za lečenje dece u zemlji i kada pacijenti ne ispunjavaju kriterijume za slanje u inostranstvo koje traži Fond za zdravstveno osiguranje, treća šansa za obolelu decu jeste Budžetski fond.

Za dve godine rada na lečenje je poslato 45 pacijenata, 89 uzoraka krvi radi uspostavljanja dijagnoze, a Fond je finansirao i dolazak stranih stručnjaka u zemlju, zahvaljujući kojima je izlečeno 20 mališana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије