Islamska država ponovo ušla u Palmiru, borbe u centru grada

Drevni sirijski grad Palmira ponovo je u pao u ruke Islamske države koja zauzima severozapadni deo tog grada, izvestila je Sirijska opservataorija za ljudska prava. U centru grada žestoke borbe vojske sa džihadistima.

Bi-Bi-Si javlja da su pripadnici Islamske države uspeli da, nakon devet meseci, ponovo uđu u Palmiru.

"Islamska država je ponovo ušla u Palmiru i trenutno zauzima njen severozapad. Takođe se u centru grada vojska bori sa džihadistima", rekao je Rami Abdel Rahman, direktor Sirijske opservatorije za ljudska prava, preneo je AFP. 

Rahman je dodao da su džihadisti opkolili i aerodrom, koji je na samom obodu grada.

Aktivista Koordinacione mreže za Palmiru, Osama al Hatib, rekao je da vladini vojnici beže iz Palmire. "Vojska je kao institucija raspuštena", kazao je Hatib, prenosi AP. 

Hatib je dodao da je jedan broj vojnika i pripadnika milicija ostao u gradu zajedno sa 120 porodica koje nisu mogle da napuste Palmiru.

"Na svim stranama se vode žestoke borbe. Iz grada se ne može izaći osim kroz koridor na zapadu", rekao je Hatib koji se nalazi u Gazijantepu u Turskoj.

Sirijska vojska je u martu uspela da preuzme ovaj drevni grad, koji je ostavljen u ruševinama nakon 10-mesečne okupacije džihadista.

Islamska država je uništila brojne spomenike koji se nalaze na Uneskovoj listi zaštite kulturnih dobara i drevni grad Tadmur.

Hramovi stari dva milenijuma, Trijumfalna kapija i druge znamenitosti pretvoreni su u ruševine, ali je, ipak, dosta toga ostalo neoštećeno.

Procenjeno je da je za obnovu Palmire potrebno pet godina.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво