U zemljotresu na Sumatri stotine mrtvih, stotine povređenih

Najmanje stotinu osoba je poginulo, a na stotine je povređeno u snažnom zemljotresu koji je pogodio indonežansko ostrvo Sumatra, saopštili su zvaničnici. Komandant vojske saopštio je da su četiri osobe spasene ispod ruševina.

Zemljotres jačine 6,5 jedinica Rihterove skale potresao je provinciju Aće u zoru, dok su se vernici pripremali za jutarnju molitvu. Džamije, kuće, prodavnice u mestu Meureudu sravnjene su sa zemljom. 

U okolini epicentra, vojska, policija i spasilačke službe, uz korišćenje teške mehanizacije, pretražuju ruševine u potrazi za preživelima. 

Služba za vanredne situacije je saopštila da je 78 osoba teže povređeno.

Sutopo Nugroho iz Agencija za upravljanje nacionalnim katastrofama navodi da se nastavlja sa potragom. 

''Broj žrtava biće veći, jer je mnogo ljudi pod ruševinama. Nastavljamo potragu'', ocenjuje Nugroho.  

Džoko Vidodo, predsednik Indonezije, navodi da je naredio svim nadležnim službama i agencijama da preduzmu mere zbrinjavanja ugroženih i dostave pomoć. 

Zemljotres je registrovan u oblasti 130 kilometara jugoistočno od grada Banda Aceh u severnom delu indonežanskog ostrva Sumatra.

Opasnost od cunamija nije objavljena, prenele su agencije, navodeći da je registrovano najmanje pet naknadnih potresa.

AFP navodi da je među poginulima i sedmoro dece.

U gradiću Meureudu džamije i prodavnice su praktično sravnjene sa zemljom.

Pokrajina Aće na severu Sumatre, teško je stradala u zemljotresu i cunamiju, koji je decembra 2004. pogodio njenu zapadnu obalu, nedaleko od glavnog grada pokrajine Bande Aćea. U toj katastrofi samo u Aćeu poginulo je više od 120.000 ljudi, a u 11 zemalja Indijskog okeana ukupno je stradalo 230.000 ljudi. Indonezija je u takozvanom 'Vatrenom pojasu Pacifika', u kome je gotovo polovina aktivnih vulkana na Zemlji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије