Rak dojke nije smrtna presuda

Oktobar je "Mesec borbe protiv raka dojke". Srbija ga i ove godine dočekuje sa neslavnom statistikom: svake godine od raka dojke u našoj zemlji oboli oko 4.100 žena, a za 1.600 to je uzrok smrti. Ako se otkrije na vreme, ovaj karcinom je izlečiv u više od 90 odsto slučajev. Zato tokom oktobra, stručnjaci apeluju idite na prevetivne preglede.

U borbi protiv raka dojke i ove godine se održava tradicionalna muška trka na roze štiklama i šetnja podrške obolelima u Knez Mihailovoj ulici. Statistički, svaka 12 žena u Srbiji suoči se sa rakom dojke. Praktično, to je neko iz našeg užeg ili šireg okruženja.

"Smatrala sam da neće bolest, ajde sad kad smo tu. I tako sam se susrela sa rakom dojke", kaže Jasmina Lukić.

Ja sam išla na prevetivne preglede i konstatovana je promen. Nije delovalo maligno,ali nakon operacije konstatovano je da jeste malgno", kaže Domina Spasić.

"Prvi simptom je bio bol, iscedak i posle sam počela da napipavam da odem na pregled", kaže Nadežda Senić.

Nako jednog jakog stresa primetila sam da se menja i dešava na tom mestu.Odreagovala sam tako što me je u pet probudilo kao da me neko izbo i otiošla sam do prijateljice, kaže Zorica Gluhović.

Nakon saznanja da boluju od raka, usledio je strah. Strah od nepoznatog.

"Ono što sam prikazivala nije ono što je bilo u meni. Svima sam pokazivala da je to ništa i suočavala sam se sa smrću i prevazišla sam", navodi Zorica Gluhović.

"Onda sam shvatila da sam dobila najtežu presudu. Prošlo mi je milion stvari, moja deca su bila mala. I onda prođete...Onda sam shvatila ja ću da se lečim i hoću da budem zdrava", kaže Jasmina Lukić.

One su se borile i izborile sa rakom dojke. Njihova iskustva mogu i vama da budu podstrek, da potražite pomoć lekara na vreme.

"Ja sam zdrava i puna sam eneregije da se borim za druge žene", kaže Nadežda Senić.

Preventiva su redovni pregledi, a sa njima se počinje već u dvadesetim godinama. Počinje se samo pregledom, pa ultrazvukom i na kraju mamografijom. Zato u oktobru, mesecu borbe protiv raka dojke idite na preventivni pregled.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво