Šarić glavni organizator šverca droge

U Izveštaju o aktivnostima crnogorske Uprave policije u realizaciji policijske operacije "Balkanski ratnik" navodi se da je Darko Šarić jedan je od glavnih organizatora krijučarenja opojnih droga na Balkanu i šire.

Pljevaljski biznismen Darko Šarić jedan je od glavnih organizatora krijumčarenja opojnih droga na Balkanu i šire, navodi se u Izveštaju o aktivnostima crnogorske Uprave policije u realizaciji policijske operacije "Balkanski ratnik".

U tom dokumentu, koji je u četvrtak razmatran na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost, kome nisu prisustvovali predstavnice opozicije, tvrdi se da je Šarić interesantan i sa aspekta pranja novca, stečenog od prodaje narkotika, koji legalizuje kupovinom nekretnina u Crnoj Gori i Srbiji.

Ovaj izveštaj, koji eksluzivno prenosi dnevnik "Dan", nije bio dovoljan da skupštinski Odbor za odbranu i bezbednost donese zaključak u vezi sa slučajem Šarić, koga srpske vlasti potražuju zbog sumnje da je organizovao šverc više od dve tone kokaina iz Južne Amerike.

Odbor je zaključio da se zatraži dodatno saslušanje direktora Agencije za nacionalnu bezbednost i Agencije za pranje novca radi kompletiranja informacije o slučaju Šarić, koji je bio povod za međusobno optuživanje crnogorske i srpske policje.

Dodatno saslušanje čelnika tih agencija biće održano u utorak, 23. februara.

Uprava crnogorske policije navodi da je Šarić registrovan u evidenciji bezbednosno-interesantnih lica Uprave policije, koja se, između ostalog, koristi u međunarodnoj razmeni podataka i informacija.

Prvi put je, prema tom izveštaju, Šarić u operativnoj evidenciji zaveden 1993. godine za krivično delo pljačke 80.000 maraka. Navodi se i da je tokom boravka u Holandiji, Sloveniji, Austriji i drugim zemljima do 1998. godine koristio falsifikovane putne isprave.

Navodi se da je Šarić vlasnik kluba "Vanila" u Beogradu, a bavio se, kažu, i projektom "Palićkog jezera" kod Subotice, gde je ovaj hotelski kompleks kupio na javnoj licitaciji.

Imovina vredna više milijardi evra

Procenjuje se da vrednost imovine Šarića u Srbiji iznosi više milijardi evra. Za realizaciju kupovine nekretnina i poslovnih projekata, Šarić je u zakonom propisanoj proceduri pribavio potrebne saglasnosti i odobrenja nadležnih organa i institucija države Srbije, navodi crnogorska policija.

Uprava policije je, kako se ukazuje, odmah po raspisivanju Interpolove poternice, preduzela sve potrebne profesionalne i zakonom utvrđene aktivnosti u cilju pronalaska Darka Šarića.

Prema podacima crnogorske policije, Šarić koji ima srpsko državljanstvo, boravio je u Pljevljima desetak dana pre raspivanja međunarodne poternice.

Pre toga, dodaje se, nije bilo osnova za primenu specijalističkih tehnika, mera tajnog nadzora, lišavanje slobode i ograničavanje kretanja, što se, kako se navodvi, sprovodi isključivo u skladu sa zakonom i utvrđenim procedurama.

U slučaju da su te mere bile realizovane, jasno je da bi se radilo o kršenju zakonskih propisa i takve nezakonite radnje Uprava policije neće sprovoditi, ističe se u policijskom izveštaju u kome se kaže da su od bezbednosnih službi dveju država obavešteni da se Šarić trenutno nalazi u jednoj evropskoj zemlji.

Srpski nadležni organi, međutim, veruju da se Šarić nalazi u Crnoj Gori.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије