Vučić: Sumnjam u osnovanost optužbi protiv Dikića

Premijer Aleksandar Vučić je izrazio sumnju u osnovanost optužbi za terorizam protiv Bratislava Dikića i ostalih uhapšenih u Crnoj Gori. Kaže da su odnosi između Crne Gore i Srbije stabilni i korektni i da Srbija neće da ih kvari, a da od te zemlje posle hapšenja Dikića traži objašnjenje pravne, a ne političke prirode.

"Gospodin Dikić svakog dana iznosi stavove protiv Vlade Srbije, ali bih voleo da vidim i čujem stvarne i ozbiljne podatke o tome da je planirao neki teroristički akt", rekao je Vučić novinarima.

Premijer je rekao da lično u to ne veruje, imajući u vidu druge obaveštajne podatke do kojih su došle srpske službe i kojima raspolaže.

"Mi", rekao je, "i dalje nemamo nikakve podatke, imamo određene podatke do kojih su došle naše obaveštajne agencije."

"Voleo bih da hapšenje nekoliko ljudi iz Zubinog Potoka nije zasnovano na iskazima albanskog komandira policije Selimaja, a plašim se da imamo dokaze da jeste. Onda ne mislim da je to bio ozbiljan razlog", rekao je Vučić.

"Čekamo da vidimo, možda ima nešto drugo, a ako je to sve zasnovano na tvrdanjama Selimaja – a imamo dokaze o njegovim tvrdnjama, jer je on prijavljivao crnogorskoj policiji pripadnike ravnogorskog pokreta, koji su inače moji politički protivnici, ali to ne znači da su teroristi – ako je to bio razlog, onda ne mislim da je to bio ozbiljan razlog za takve reči. Ali hajde da sačekamo, možda oni imaju nešto više sem tvrdnje Selimaja", rekao je Vučić i dodao da će se crnogorske službe iznenaditi kako to srpske službe znaju, ali, kaže, znaju.

Dodao je da ni inače interesantno društvo u kojem je bio Dikić ne ukazuje na terorističke aktivnosti.

Istakao je da lično ne veruje u optužbe protiv Dikića, imajući u vidu druge obaveštajne podatke do kojih smo mi dolazili i kojima raspolažemo, ali je spreman da se izvini i čestita crnogorskim službama ukoliko mu neko pruži bilo kakve druge informacije, a do sada ih nismo dobili.

"Da sačekamo šta će zvanično da kažu nadležni državni organi Crne Gore, naš je posao, i moj, da brinemo o građanima Srbije", istakao je.

Prema njegovim rečima, mnogi od uhapšenih su preko advokata tražili intervenciju države Srbije, Ambasade Srbije u Crnoj Gori, i Ambasada Srbije je poslala svoje službenike da ih obiđe u pritvorskim jedinicama.

Vučić: Odnosi sa Crnom Gorom korektni

Premijer je podsetio da je Srbija imala dobre odnose sa Crnom Gorom, da Srbija želi dobre odnose sa Crnom Gorom i da će imati dobre odnose.

Kaže da su odnosi između Crne Gore i Srbije stabilni i korektni i da Srbija neće da ih kvari, a da od te zemlje posle hapšenja Bratislava Dikića traži objašnjenje pravne, a ne političke prirode.

Upitan da prokomentariše izjavu bivšeg predsednika Srbije i lidera SDS-a Borisa Tadića da su odnosi između dve zemlje katastrofalni, Vučić je rekao da su ti odnosi upravo u Tadićevo vreme bili očajni, jer tada nije ni razgovarano.

"“Pitajte rukovodsto Crne Gore i neka vam oni potvrde kad su imali bolje odnose sa Srbijom, pre četiri godine ili danas i mislim da ćete čuti isti odgovor"”, kaže Vučić.

Ističe i da Srbija i sa drugim zemljama u okruženju ima dobre odnose, a sa Hrvatskom i pored nesuglasica bolje ekonomske odnose i veću trgovinsku razmenu, te da je i prema BiH vodila osmišljenu, pametnu i jasnu nacionalnu i državnu politiku.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара